Анонсираното по-рано скъсяване на Ковид-карантината за някои групи все още

...
Анонсираното по-рано скъсяване на Ковид-карантината за някои групи все още
Коментари Харесай

Здравното министерство обмисля скъсяване на Ковид-карантината

Анонсираното по-рано съкращаване на Ковид-карантината за някои групи към момента не е доуточнено. Днес служебният здравен министър Асен Меджидиев заяви на конференция, че разискването с специалисти на този въпрос ще се състои във вторник.

„ Ще се постараем да понижим времето на карантина. Смятам, че тя би трябвало да бъде понижена. Ще се опитаме имунизираните да получат по-кратък интервал за изолация”, сподели той. В разискването ще вземат участие доцент Ангел Кунчев, проф. Радка Аргирова, проф. Ива Христова, доктор Данчо Пенчев, представители на експертните препоръки по имунопрофилактика и вирусология.

Някои европейски страни понижиха карантината. Но Меджидиев разказа казуса у нас: " Държавите, които понижиха карантината, имат над 70% имунизация. При нас имунизационното покритие е към 30% ". Все отново концепцията е на петия или на седмия ден да се прави тестване с антигенен тест - в случай че е негативен, да се прекрати карантината на съответния ваксиниран човек.

Служебният министър показа и целите пред неговия екип - подготовка на възможна нова коронавирус вълна, правене на механизми за остойностяване на лекарския и сестрински труд, предварителна защита и профилактика на детското опазване на здравето, както и работата по плановете, влизащи в Плана за възобновяване. Меджидиев заяви още, че от идната седмица стартират инспекции в лечебните заведения в страната.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР