Анонсираният от премиера Бойко Борисов втори пакет от социални и

...
Анонсираният от премиера Бойко Борисов втори пакет от социални и
Коментари Харесай

БСП към Борисов: "Мазнинките" са парите на българите, а не ваши

Анонсираният от премиера Бойко Борисов втори пакет от обществени и стопански ограничения, които са близо 1,162 милиарда лева.за оправянето с последствията от коронакризата, са " прахуляк в очите на хората и имат за цел държавното управление му да оцелее още малко ". Това разгласи зам.шефът на Българска социалистическа партия Кристиян Вигенин след взаимно съвещание на тясното партийно управление и парламентарната група. Според социалистите Борисов и съдружните му сътрудници целят още с " раздаването на пари на парче " и " напразно " да си " купят още малко време ", с цел да изкарат мандата си до март следващата година.

Вигенин сподели още, че оповестените преди ден ограничения въобще не са свързани с първите, оповестени в разгара на изключителното състояние, оповестено на 13 март. " Раздават се пари слепешката, обяснението за мазнинките е несериозно, от кое място ще дойдат тези пари. От българските данъкоплатци ", добави социалистът. По думите му въобще не е ясно какво ръководещите целят с новите ограничения и нито една от тях " на процедура не действа съответно и не могат да доближат до тези, за които са ориентирани ". Като образец от Българска социалистическа партия показаха парите, отпускани от Българската банка за развиване – ББР. " По формалните данни от петък до бизнеса са стигнали 7,5 млн. лева, което и минимална сума и действително обезсмисля отпущането им, тъй като на всичкото от горната страна средствата са и забавени ", сподели Вигенин.  

Относно другата мярка - даването по 50 лева всеки месец на пенсионерите, от левицата попитаха: " Какво става когато, когато изтекат тези 3 месеца? ". Според социалистите решението е преизчисляването на всички пенсии.

По думите на Крум Зарков нито една от ограниченията няма да уреди трайно проблемите, които идват " със страшна мощ ". " Дават се някакви надбавки без да се преизчислят пенсиите на хората и без да има всяка година осъвременяване на средствата им ", добави Зарков.

Според него се " хвърлят и милиони в една нереформирана система като опазването на здравето ". Запитан въпреки всичко дали ще поддържат в пленарна зала някои от предложенията на властта, Зарков отговори, че това е " спор сред глухи ".

От Българска социалистическа партия още веднъж желаеха да бъде направена сериозна промяна в здравната система и да лечебните заведения да престанат да бъдат търговски сдружения.

" Някои ограничения за озадачаващи. Защо и на кого ще помогне, че се понижава Данък добавена стойност на вино и бира, чакаме по-сериозен разбор, по какъв начин ще се отрази това понижение на бизнеса, на жителите ", показаха от левицата. Инвеститори е идвали в България поради сериозната административна тежест и поради " корупцията и рекета, който се шири ".

" Това държавно управление е изчерпано, в случай че идва сериозна икономическа рецесия, би трябвало ново държавно управление, което е квалифицирано да се оправи с тази рецесия ", заключи Кристиян Вигенин, като акцентира, че разумната развръзка на политическата рецесия е скорошната оставка на Борисов и кабинета му. 

По мотив работата на парламентарната комисия за харченето на обществените средства по коронакризата, ръководена от Йордан Цонев от Движение за права и свободи, от Българска социалистическа партия обявиха, че още веднъж ще слагат въпроса, тъй като " би трябвало да е ясно къде и за кого отиват и са отишли парите ".  Червените имали подозрения, че те отиват главно към компании, които са близки до властта.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР