Анонимен и безплатен скрининг на кръвна захар се провежда в

...
Анонимен и безплатен скрининг на кръвна захар се провежда в
Коментари Харесай

Безплатни изследвания на кръвната захар се провеждат в Пловдив

Анонимен и безвъзмезден скрининг на кръвна захар се организира в Пловдив. Кампанията е на Областен съвет на Български Червен Кръст-Пловдив посредством стратегия „ Мобилен Социален Екип” и Фондация “Национална мрежа сърце за сърце “ и е във връзка 14 ноември - Световен ден за битка с диабета. През 2018 година и 2019 година мотото е " Семейството и диабетът ".
Инициативата ще обхване всички обществени кухни в Пловдив, като ще продължи три дни - през днешния ден, на следващия ден и вдругиден. Трапезарията на улица " Звезда " в регион " Западен " бе една от първите, която бе посетена от медиците. За час над 60 души минаха през безплатното проучване, заяви за Actualno.com лекар Виктория Станчева. Тя изясни, че всички те са били с естествени стойности на кръвната захар, като също така искащите са имали опция да ревизират и кръвното си налягане. Социалната столова се посещава от възрастни хора, които постоянно нямат опция да посещават постоянно доктор и за тях е извънредно значимо да наблюдават съществени индикатори като равнищата на кръвната захар и кръвното налягане.

" Диабетът е един от рисковите фактори за появяването на инсулт. Затова е извънредно значимо преди всичко да се реализира предварителна защита, с цел да не се стига до затруднения, които в доста от случаите могат да бъдат инвалидизиращи ", съобщи лекар Станчева. Тя напомни, че преди броени дни е приключила друга акция, с която е тествано здравословното положение на всички работещи в детските градини и учебните заведения в регион " Западен ". Организатори на тази самодейност бяха Фондация „ Национална мрежа сърце за сърце “, Лайънс клуб Пловдив – Филипополис, община Пловдив, регион „ Западен “, взаимно с Асоциацията на студентите медици в България и Диагностично съвещателен център II – Пловдив.
Фокусът в нея още веднъж бе върху равнищата на кръвната захар и кръвното налягане, като с изключение на тях със специфичен уред искащите бяха прегледани и за аритмия и други ритъмни нарушавания. Доктор Станчева заяви, че по време на тези прегледи са били посетени общо 11 обекта - учебни заведения, детски градини и кметството на регион " Западен ". Прегледани са общо 282 души, като при двама е открито съществено повишение на кръвната захар и те са ориентирани към експерти за следващи прегледи. На други двама пък е било обърнато внимание, че са с аритмия.


Световният ден за битка с диабета се отбелязва с решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация в отговор на възходящата паника за бъдещето на милионите хора, страдащи от болестта. 14 ноември е определен, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който дружно с Чарлз Бест през 1921 година откриват животоспасяващото лекуване за захарен диабет вид 1 – инсулина.
Специалистите предизвестяват, че високите равнища на кръвната захар може да увредят очите, бъбреците, нервите и огромните кръвоносни съдове и да провокират затруднения, като загуба на зрение, ампутации и бъбречна непълнота. Захарният диабет вид 1 редуцира предстоящата дълготрайност на живот с 15 години, а при вид 2 – с 5 до 10 години. Всяка година в резултат на болестта в България умират над 8000 души, като е ефикасното лекуване може да понижи инвалидизиращите затруднения с до 50 %.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР