Анна Данилова е сертифициран преподавател по Айенгар йога. Завършила е

...
Анна Данилова е сертифициран преподавател по Айенгар йога. Завършила е
Коментари Харесай

Експерт по Айенгар йога разкри пред в. "Доктор" как да се правят асаните и при какво страшно заболяване помагат

Анна Данилова е сертифициран учител по Айенгар йога. Завършила е четиригодишен постоянен курс за учители в Института по Айенгар йога в Пуна, Индия. От две години живее и преподава в България. Отскоро води курс и за хора, заболели от множествена склероза.

- Г-жо Данилова, по какъв начин Айенгар йога оказва помощ на хора със болести, даже на тези с множествена склероза (МС)?

- Чрез практикуването на асаните целим да отпуснем напрегнатите мускули на тялото и да активираме тези, които нормално не натоварваме в всекидневието си. Всички ние имаме опорно-двигателен стандарт, седим, стоим и вървим по друг метод. Задачата на инструкторите по Айенгар йога е да дефинира къде са блокажите в организма и да раздвижи тези елементи от тялото. Практикуващият уголемява вътрешните си чувства за тялото. Задачата да отпуснем един мускул и да активираме различен в съседство звучи непостижимо за множеството хора. Те не могат да си показват такава диференциация на мускулните групи, а са в положение да движат единствено цяла ръка или крайник.

С времето хората се научават да ръководят по-фините си придвижвания, да вземем за пример да въртят бедрените мускули. Когато осъзнаем фините си чувства, можем да движим настрана всяко мускулче. С хора с множествена склероза (МС) работим кардинално по същия метод както със здравите, само че заобикаляме пренатоварването и прегряването. При осъществяването на асаните употребяваме повече опори. Болните от Министерски съвет вършат асаните, изправени до стена и с опора под ръцете. Слагаме в допълнение опори в профил на краката, с цел да улесняваме придвижванията им. За подпори се употребяват дървени блокчета, столове, одеяла и колани, които оказват помощ на човек да се държи в най-различни пози и да се движи безвредно, дейно и безболезнено.

- Как се сблъскахте със болестта Министерски съвет?

- Моя другарка, която се занимава с терапия юмейхо, помагаше на хора с Министерски съвет. От нея разбрах какво е това заболяване. Преди три години присъствах на интернационален семинар в Института по Айенгар йога в Пуна. Всеки ден постелката ми се оказваше покрай един леко изкривен мъж, който накуцваше. Казаха ми, че това е учител по йога Айенгар с доста високо равнище и се учудих, тъй като проблемите му трябваше към този момент да са минали с практикуването на йога. Този мъж живее от 21 години с Министерски съвет, само че прави всички комплицирани асани, в това число ширшасана - стойка на глава, без опора на стена. От 2004 година се е отказал от всички медикаменти и се поддържа с всекидневно упражняване на Айенгар йога. Разбира се, това не е способ, по който може да се лекува Министерски съвет, само че се управлява болестта.

При всички пациенти ли има такова усъвършенстване и цялото изявление четете в най-полезния уебсайт Zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР