Анна Аткинс (1799 - 1871) е първата жена-фотограф в историята,

...
Анна Аткинс (1799 - 1871) е първата жена-фотограф в историята,
Коментари Харесай

Анна Аткинс - първата жена-фотограф

Анна Аткинс (1799 - 1871) е първата жена-фотограф в историята, ботаник и естествоизпитател, пионер в област, която освен не е била " женска " територия през 19 век, само че във Викторианска Англия е било напряко нечувано.

Майка й умира млада, при раждането, и Анна остава извънредно близка с татко си. Благодарение на достъпа му към съкровищата на Британския натурален музей и отличните му знания по ботаника, Анна получава доста високо за времето си обучение. Много повече - тя получава независимост и храброст да изявява гениите си.

През 1823 година тя илюстрира превода на татко си на книгата „ Систематика на безгръбначните животни ” на Жан-Батист Ламарк. Детайлните изображения на черупките на мекотелите вършат книгата извънредно дело в региона на естествените науки. Признанието е голямо. Анна Аткинс и татко й са близки другари с Хенри Фокс Талбът - пионер в региона на фотографията, изобретил калотипната снимка.

Анна употребява този способ, когато взема решение да " снима " богата си сбирка от изсушени растения. Тя употребява хартия, обработена с стоманен амониев цитрат и техниката се назовава цианотип, поради цианово синьото, в което " фотографията " се оцветява. През октомври 1843 година тя издава " Фотографии на английското алгае: цианотипни импресии ", която се смята за първата книга, илюстрирана с фотографии. За да се прави разлика сред тях и същинската снимка, през днешния ден те се назовават фотограми.



За 10 години тя издава общо три тома от книгата, като през днешния ден те се смятат за колекционерска необичайност. През 2004 година едно копие е продадено за 229,250 английски лири.

















Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР