Анкити Бос e 27-годишен моден маняк и е напът да

...
Анкити Бос e 27-годишен моден маняк и е напът да
Коментари Харесай

Първата жена, основала стартъп в Индия за $1 милиард, е на 27 години

Анкити Бос e 27-годишен фешън маняк и е напът да стане първата индийка, основала старт-ъп компания за $1 милиард $.

За 4 години тя трансформира своя югоизточен уеб страница за търговия в световна уеб платформа с повече от 7 милиона дейни консуматори. Това води до бързо повишаване на вложенията, като последната финансова инжекция от февруари 2019 година е $970 милиона.

Идеята за бизнеса на Бос се заражда от шопинг екскурзия в Тайланд, написа CNBC.

" Беше през 2014 година и бях на почивка с мои другари и някогашни сътрудници в Банкок. Отидохме на пазара Chatuchak ", споделя младият бизнесмен.

Това е емблематичен пазар за столицата. С 15 000 щанда и към 11 500 самостоятелни търговци, това е най-големият пазар в света, провеждащ се през уикенда.

" Аз си споделих: Уау, всичко това би трябвало бъде показано онлайн, само че хората там не знаеха по какъв начин да го създадат. Така се стартира ", добави основният изпълнителен шеф на Zilingo - старт-ъпът, основан в Сингапур.

Компанията оказва помощ на самостоятелни търговци да продават фешън и начин на живот артикули посредством интернет.

Преди това Бос на 23 години е работила като финансов анализатор във компанията Sequoia Capital, намираща се в софтуерно обособения център на страната Бангалор. Там тя наблюдава от близко активността на огромните имена в бранша - Amazon, Alibaba и индийската компания Flipkart.

Югоизточна Азия е един от най-големите индустриални центрове в света, само че локалните търговци нямат задоволително благоприятни условия за развиване, защото не могат да продават продуктите си непосредствено на потребителите. Затова те постоянно разчитат на трети страни.

Zilingo работи на правилото на останалите уеб сайтове за търговия, като в него също всеки търговец може да се записва и да продава своите артикули. Компанията въпреки всичко ревизира клиентите по отношение на достоверност, ценообразуване и редица други индикатори и взима от 10% до 30% от всяка продажба. Анкити желае да помогне на търговците от Азия, защото счита, че нямат късмет да развият бизнеса си поради огромните компании и търговски обекти, които са сериозна конкуренция.

Бос, която е приключила математика и стопанска система, е осъзнала потребността от технологиите, с цел да помогне на търговците и да реализира концепцията си. Подкрепа за софтуерната идея намира в лицето на инженера Дръв Капур, който среща инцидентно. Той е работил по редица IT планове и двамата дружно имат желание да развият концепцията на Анкити. Шест месеца след срещата им, всеки от тях е икономисал по $30 000 и напуща работата си. Те убеждават свои другари да създадат същото.

" Повечето хора, които стартират взаимен бизнес, са съквартиранти или другари, без значение, само че се познават от години. Но ние с Дръв се срещнахме и разбрахме, че желаеме да вършим едно и също нещо ", изяснява Бос.

За да стартира построяването на уеб страницата обаче, са били нужни търговци, които да предложат стоките си в него. Затова Анкити стартира да пътува из цяла Югоизточна Азия и да убеждава производители и търговци, че може да помогне на бизнеса им. А през това време Капур работи върху софтуерната част.

В рамките на една година в Zilingo са били регистрирани стотици търговци. Компанията отваря офис в Сингапур и Бангалор и притегля милиони долари вложения, от които и някогашния шеф на Бос - Sequoia Capital.

Днес бизнесът на младата дама работи с 27 000 търговци в 15 района и има повече от 15 000 чиновници в 8 страни, от които Съединени американски щати и Австралия. Досега компанията е получила $308 милиона от вложители. Сега Zilingo стимулира доста дизайнери и производители да не престават да работят интензивно, защото ще имат платформа, където да предложат продуктите си.

За последната година приходите на компанията са нарастнали четири пъти. А последният кръг на финансиране слага компанията в тима на старт-ъпите, оценени с над $1 милиард. Това трансформира Анкити Бос в първата жена в Индия, основала еднорог - старт-ъп, чиято стойност e $1 милиард или повече. Освен това, тя е и от единствено 10-е % дами, ръководещи еднорози.

Постижението на Бос е още по-впечатляващо, откакто предходната година Индия зае 52-ро място от общо 57 в ранглиста за дамите бизнесмени.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР