Анкетни карти ще попълват всички, които влизат през ГКПП Златоград“

...
Анкетни карти ще попълват всички, които влизат през ГКПП Златоград“
Коментари Харесай

Анкетни карти за влизащи у нас през ГКПП Златоград заради коронавируса

Анкетни карти ще попълнят всички, които влизат през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Златоград “ от Гърция, стана ясно след съвещание в Областната администрация на Кризисния щаб за здравно обезпечаване по отношение на ограниченията за разпространение на " Ковид-19 " у нас, съобщи БНР.

С грипоподобни признаци е настанена жена в инфекциозното поделение на регионалната болница, завърнала се преди 12 дни от Северна Италия.

Жената е клинично здрава, само че ще и бъдат изпратени проби за проучване в Националната референтна лаборатория, заяви шефът на здравна ревизия доктор Мими Кубатева.

„ Нашата преценка е, че е било малко пресилено приемането им в отделението и ще бъде обърнато внимание на персоналните лекари по-задълбочено да вършат преценка на събитията към всеки един пациент, завърнал се от Италия или Китай “, сподели тя.

„ Всички, които влизат при граничния пункт край Златоград наложително ще попълнят анкетни карти. В тях е включена информация по тази причина от кое място идват и през какви страни са минали, имат ли недоволства и данни за техния персонален доктор. Впоследствие тези карти ще се дават на РЗИ “, изясни доктор Мими Кубатева.

От РЗИ са изпратили писмо с указания до всички хотелиери в курорта Пампорово, а точно „ да насочват всички, които получат признаци на зараза да се обръщат към доктор “.

„ И още едно обвързване - да подкрепят свързването на туристите с лечебно заведение на територията на региона “, добави доктор Кубатева.

Междувременно шефът на РЗИ - Перник доктор Юри Торнев съобщи, че на този стадий няма условия за основаване на здравен пункт на Граничен контролно-пропускателен пункт /ГКПП/ Стрезимировци, заяви пресцентърът на регионалната администрация. Според Торнев са нужни две пространства - едното за медицинските чиновници, другото за изолатор.

Трябва да се обясни междуинституционално кой ще обезпечи медицинският пункт, счита Торнев. По думите му в Трън няма болница, а само Спешен център, който разполага с един екип, обслужващ 52 обитаеми места в общината. РЗИ пък има единствено 18 здравни инспектори, които са извънредно незадоволителни, добавя Българска телеграфна агенция.

Служителите на граничния пункт към този момент разполагат с защитни маски, ръкавици и дезинфектанти, снабдени са и с брошури за профилактика и предотвратяване от разпространяване на ковид.

В случай, че бъде открито в региона лице, притежател на вируса, превозването на заболелия се реализира от Центъра за незабавна помощ до МБАЛ " Рахила Ангелова ". В момента пернишката болница разполага с 15 кревати в Инфекциозно поделение.

Д-р Торнев сподели, че на този стадий няма съображение за терзание, а на уеб страницата на Националния център за заразни и паразитни заболявания е оповестена цялата информация за превантивните ограничения против разпространяването на вируса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР