Анкетите сочат, че разгневените бивши поддръжници на Консервативната партия на

...
Анкетите сочат, че разгневените бивши поддръжници на Консервативната партия на
Коментари Харесай

Мей е изправена пред катастрофално поражение в изборите за ЕП

Анкетите сочат, че ядосаните някогашни поддръжници на Консервативната партия на премиерката Тереза Мей всеобщо ще поддържат новата Партия на Брекзита поради задънената улица по отношение на напускането на Европейски Съюз, принудила Англия да организира избори за Европейския парламент

" Тези европейски избори не бяха планувани да се състоят ", сподели ветеранът евроскептик Найджъл Фараж на английските гласоподаватели от името на новата си Партия на Брекзита в акцията за изборите за Европейски парламент.

Консервативното държавно управление на Тереза Мей и всички членове на Народното събрание " предадоха Брекзит ", се споделя в предизборна брошура на Фараж, разпратена на милиони семейства в навечерието на изборите във Англия на 23 май.

Фараж твърди, че възходът на Партията на Брекзита в тези избори ще бъде избор за Брекзит без съглашение. Той зове гласоподавателите да му оказват помощ " да промени политиката за положително ", като прибавя, че " 23 май може да стане началото на ново бъдеще за английската народна власт ".

Очаква се неговата партия да получи към една трета от гласовете и да завоюва над 30 от общо 73-те евродепутатски места за Англия и Северна Ирландия, сочи допитване на " Опиниум-Обзървър ", оповестено на 12 май. Съгласно прогнозите тя ще надвиши общия брой на гласовете за лейбъристите и консерваторите. Последните могат да спаднат даже до 10 %.

На последните евроизбори във Англия през 2014 година пред урните се явиха единствено 36 на 100 от гласоподавателите и се чака интензивността в този момент да бъде почти на същото ниво. Друго изследване - на организация " ЮГов ", сочи, че близа една трета от участвалите на последните парламентарни избори в страната през 2017 година не имат намерение да гласоподават на 23 май.

Около 40 на 100 от гласувалите за излизане от Европейски Съюз на референдума през 2016 година са споделили ред " ЮГов ", че считат в този момент да гласоподават за Партията на Брекзита, до момента в който единствено 10 на 100 от гласувалите за оставане в Европейски Съюз през 2016 година са споделили, че считат да поддържат новата проевропейска партия " Промяна за Обединеното кралство - самостоятелна група " (Change UK - The Independent Group).

" Партията на Брекзита " явно има предимство, защото на нея се гледа като на външна бунтовническа мощ, възправила се против системата ", сподели Пол Уайтли, политолог от Университета на Есекс. " За разлика от нея, новата проевропейска партия се възприема като партия на системата, която е артикул на раздялите в двете основни партии ", написа Уайтли в разбор за политическия мозъчен концерн " Обединеното кралство в изменяща се Европа ".

Според него упованията за метода, по който ще се разпределят гласовете, " допуска, че европейските избори няма да решат дълбоките разделения в английската политика по въпроса (за Брекзит) ".

Някои коментатори са разочаровани, че партията Либерални демократи, която е съперник на напускането на Европейски Съюз и упорства за нов референдум, е популяризирала брошура за акцията с лозунга " Майната му на Брекзит ". Тази центристка партия явно е имитирала възгласите " Майната му на Европейски Съюз ", надавани от протестиращи последователи на Брекзита.

Хайнц Бранденбург от Университета на Стратклайд споделя, че европейските избори във Англия ще бъдат " разнообразни от всички предходни ". Те " провокират интерес - поради Брекзит, Партията на Брекзита, многото партии, които са за оставане, предстоящото наказване както за ръководещата, по този начин и за основната опозиционна партия, и поради още редица други вторични сюжети ", написа Бранденбург в собствен блог за авторитетното Лондонското учебно заведение по стопанска система (London School of Economics).

Този интерес е отчасти подбуден и от въпроса по какъв начин трите конкуриращи се проевропейски партии - либералдемократите, Зелените и " Промяна за ОК ", ще се показват при пропорционалната система " Д`Ондт ", употребена във Англия, отбелязва Бранденбург.

" Докато Партията на Брекзита, наподобява, притегля множеството от твърдия избор за Брекзит, проевропейският избор, който евентуално е също толкоз огромен, може да се разцепи на три, или даже на четири, в случай че се вземе поради, че някои от последователите на оставане в Европейски Съюз ще предпочетат да си гласоподават за своите лейбъристи, макар тяхната мъглява позиция по въпроса за втори референдум ", счита той.

Системата " Д`Ондт " употребява районни изборни листи на партийно подредени претенденти за всяка партия, като местата се разпределят съразмерно на подадените за партиите гласове.

Катастрофалните изборни прогнози за консерваторите ускоряват натиска върху Тереза Мей, която се е вкопчила във властта, макар че загуби парламентарно болшинство на (свиканите от нея предсрочни) избори през 2017 година Тя отхвърля многократните апели да се отдръпна - в това число и от доста консервативни депутати, като оцеля и във вотове на доверие в Народното събрание и в нейната партия.

Тя обаче не съумя да откри излаз от парламентарния пат по въпроса за Брекзит, което я принуди да отсрочи със седем месеца (до 31 октомври) датата за излизане на Англия от Европейски Съюз. Тя разгневи и още редица консерватори, започвайки договаряния с левичарския водач на лейбъристите Джереми Корбин за възможен компромис, посредством който да прокара съглашение (за Брекзит) през Народното събрание. Израз на дълбочината на протеста стана отводът на консервативните депутати от графство Дарбишър в Централна Англия да водят акция за партията в европейските избори.

" Независимо дали си дал своя вот за овакантяване или за оставане, голямото болшинство от хората считат, че има демократично обвързване да спазиш това, което си заречен, и че държавното управление не би трябвало да абдикира от осъществяване на обещанието ", сподели Бари Люис, водач на партийната организация в Дарбишър. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР