Анкета на CNN: Тръмп води в Ню Хемпшир, докато Рамасвами, Хейли, Кристи и ДеСантис се борят за второто

...
Бившият президент Доналд Тръмп има значителна преднина в надпреварата за
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп има значителна преднина в надпреварата за републиканската президентска номинация през 2024 г. в Ню Хемпшир, но се очерта тясна конкуренция за второто място между четирима кандидати, които се стремят да спечелят популярност като алтернатива на фаворита, според нов Анкета на CNN/University of New Hampshire.

Като цяло Тръмп е първият избор на 39% от вероятните избиратели на първичните избори на Републиканската партия в първия в страната първичен щат. Това изостава малко от представянето му в национален мащаб, където републиканското първично гласуване рутинно намира Тръмп с мнозинство подкрепа.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който изпъкна като главен съперник на Тръмп в последното проучване на UNH за надпреварата в Ню Хемпшир през юли, е спаднал с 13 пункта оттогава до 10% подкрепа. Сега той се състезава дори срещу трима изгряващи кандидати: технологичния предприемач Вивек Рамасвами (13%), бившия губернатор на Южна Каролина Ники Хейли (12%) и бившия губернатор на Ню Джърси Крис Кристи (11%). Сенаторът от Южна Каролина Тим Скот е с 6% подкрепа в анкетата, а бившият вицепрезидент Майк Пенс държи 2%. Никой друг кандидат не надхвърля 1%.

Спадът на ДеСантис се дължи на рязък спад сред умерените, от 26%, които го подкрепяха през юли, до 6% сега. Той падна с по-малко от 8 пункта сред консерваторите.

Печалбите, постигнати от другите кандидати, които сега са по-конкурентни с DeSantis, изглежда се разиграват в някои ясни демографски и политически контури.

Увеличението на Рамасвами е концентрирано повече сред онези, които не са регистрирани републиканци (с 16 пункта от юли с тази група, като същевременно остава относително стабилно сред регистрираните републиканци) и сред по-младите вероятни гласоподаватели (той е с 28 пункта сред тези под 35 години и 11 пункта сред тези възрасти 35 до 49, докато се задържат дори сред тези на 50 или повече години). Растежът на Christie’s е съсредоточен сред тези, които се идентифицират като независими или демократи, но казват, че ще гласуват на първичните избори на Републиканската партия (от 23% подкрепа през юли до 38% сега, докато сред самоопределящите се републиканци той се задържа приблизително стабилно на 3% подкрепа). И увеличението на Хейли е малко по-голямо сред тези с по-формално образование (до 11 точки сред тези, които са завършили някаква следдипломна работа и 15 точки сред другите завършили колеж) и сред умерените (тя спечели 18 точки с групата, докато нейната подкрепа сред консерваторите е приблизително равно с юли).

Проучването показва, че значителен дял от гласоподавателите са готови да променят мнението си между сега и първичните избори, които се очаква да се проведат през януари, но все още нямат официална дата. Делът на вероятните гласоподаватели на първичните избори на Републиканската партия в Ню Хемпшир, които казват, че определено са решили кого да подкрепят, остава стабилен в сравнение с юлското проучване на UNH на 36%, като 38% казват, че клонят към кандидат, а 24% все още се опитват да решат. Поддръжниците на Тръмп са по-склонни да кажат, че са взели решение – 69% от избирателите на Тръмп на първичните избори казват, че определено са решили, в сравнение със само 18% от тези, които подкрепят други кандидати.

Кристи предизвиква най-силната негативност сред полето: като цяло 67% от вероятните гласоподаватели на първичните републиканци казват, че имат неблагоприятно мнение за него, а 60% казват, че не биха гласували за него при никакви обстоятелства. Никой друг в полето на Републиканската партия не е бил зачеркнат от списъка от мнозинството вероятни първични гласоподаватели на Републиканската партия. Четиридесет и два процента казват, че никога не биха гласували за Пенс, 31% казват същото за бившия губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън, 30% за Тръмп, 24% за Рамасвами, 22% за ДеСантис, 19% за Хейли и или 8% за Скот . Пенс е единственият кандидат освен Кристи с мнозинство неблагоприятни възгледи сред вероятните първични избиратели на Републиканската партия в Ню Хемпшир (62% неблагоприятни).

Около половината от вероятните първични гласоподаватели на Републиканската партия, 51%, казват, че Тръмп има най-голям шанс да спечели общите избори през 2024 г., като ДеСантис е следващият най-висок с 16%. Доминирането на Тръмп по отношение на тази мярка обхваща повечето демографски и политически различия. Дори онези, които са по-малко склонни да подкрепят Тръмп като цяло – завършилите колеж, тези, които не са регистрирани като републиканци, умерените – са склонни да го виждат като имащ по-добри шансове да спечели президентските избори през 2024 г., отколкото останалите.

Малцина вероятни републиканци от първичните избори в Ню Хемпшир повдигат сериозни съмнения относно Тръмп, когато бъдат помолени да назоват най-голямото си безпокойство относно него като кандидат. Мнозина се съсредоточават върху опасенията относно заплахите към Тръмп, включително 17%, които цитират атаки от опоненти или медии, 8%, които споменават обвинения срещу него или риск от лишаване от свобода, 6%, които споменават изборни измами и 4%, които изразяват загриженост за потенциално насилие срещу Тръмп. Около 1 от 8 изразява загриженост относно способността му да печели, 6% са загрижени, че той предизвиква разногласия или е непопулярен, а някои посочват неговата личност или характер (8% споменават неговата бомбастична природа, 4% нечестност, 4% общи опасения за характера).

Проучването също така предполага, че наред с основните разлики, които изглежда водят до надпреварата за републиканската партия в повечето проучвания – по образование, партийни предпочитания и идеология – в Ню Хемпшир, има големи разлики между поддръжниците на Тръмп и тези, които подкрепят други кандидати, относно това какво биха искали да видят в републиканския кандидат за президент, въпросите, които са най-важни за тях, и няколко политически предложения, които бяха видни по време на първичната кампания на републиканците.

Вероятните гласоподаватели на първичните избори, които като цяло не подкрепят Тръмп, казват, че дават приоритет на икономиката (48%) като основен въпрос при вземането на решение кого да подкрепят, като много по-малко посочват имиграцията (14%). Поддръжниците на Тръмп обаче са по-равномерно разпределени между икономиката (28%) и имиграцията (25%), следвани от въпроси около личната свобода (10%) и разходите за живот (9%).

Най-рязкото политическо разделение между поддръжниците на Тръмп и тези, които подкрепят други кандидати, идва по отношение на финансирането за Украйна: 84% от поддръжниците на Тръмп казват, че подкрепят спирането на цялото военно финансиране за Украйна, докато само 39% от тези, които подкрепят други кандидати, се чувстват по същия начин. Има разлика от почти 40 точки между поддръжниците на Тръмп и други по отношение на подкрепата за национална забрана на абортите след 15 седмици (78% от поддръжниците на Тръмп го подкрепят срещу 40% от тези зад други кандидати) и разлика от 32 точки за премахването Министерството на образованието на федералното правителство (81% сред поддръжниците на Тръмп, 49% сред останалите). Има значително по-малки разлики относно изискването транссексуалните спортисти да се състезават в отбори, които съответстват на определения им пол по рождение, а не на полова им идентичност (95% от поддръжниците на Тръмп и 83% от тези зад други кандидати подкрепят това) и има широко съгласие относно връщането на федералния разходи до нивата си преди Covid (86% от поддръжниците на Тръмп и 73% от тези зад други кандидати подкрепят това).

А тези, които в момента не подкрепят Тръмп, имат различни приоритети за качествата, които биха искали да видят в кандидат за президент. Докато приблизително три четвърти от тези, които подкрепят кандидати, различни от Тръмп, казват, че е много важно републиканският кандидат да привлече подкрепа извън партията (75%), по-малко от половината от поддръжниците на Тръмп се чувстват по същия начин (45%). Поддръжниците на Тръмп като цяло искат кандидат, който ще се бори за консервативни ценности, дори когато са непопулярни (93%) и който не е типичен политик (64%), но много по-малко подкрепящи другите са съгласни (съответно 50% и 26%). Тези, които подкрепят някой освен Тръмп, са повече от три пъти по-склонни от поддръжниците на Тръмп да кажат, че е важно кандидатът на Републиканската партия да се отнася с уважение към другите (73% срещу 23%), докато огромното мнозинство и в двата лагера казват, че търсят кандидат който казва това, в което вярва.

Анкетата на CNN New Hampshire е проведена онлайн на 14-18 септември от Центъра за проучване на Университета на Ню Хемпшир. Резултатите сред пълната извадка от 2107 възрастни в Ню Хемпшир, извлечени от панел, базиран на вероятности, имат граница на извадкова грешка от плюс или минус 2,1 процентни пункта. Вероятните гласоподаватели бяха идентифицирани чрез анкетни въпроси относно намерението им да гласуват. Резултатите сред 845 вероятни първични гласоподаватели на Републиканската партия имат граница на грешка от плюс или минус 3,4 процентни пункта; той е по-голям за подгрупите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР