Анкара. Вестник Джумхуриет информира за реакциите в световните медии по

...
Анкара. Вестник Джумхуриет информира за реакциите в световните медии по
Коментари Харесай

Джумхуриет: Кризата в Африн в чуждите медии: „Турция може да остане извън играта”

Анкара. Вестник „ Джумхуриет ” осведоми за реакциите в международните медии във връзка стартиралата военна интервенция на Анкара в сирийския град Африн и обобщава оценките под завладяващото заглавие: „ Възможно е Турция да остане отвън играта ”.
В изказвания за „ Спутник ” някогашният дипломат на Англия в Сирия Питър Форд декларира, че „ общият проект на Съединени американски щати е да попречва постигането на непоклатимост с оглед Сирия да остане една самостоятелна страна ”. Според него „ самото основаване на Свободните демократични сили (СДС) е сигнал за желанията на Вашингтон за делене на страната. ”.
В изявление за „ Индипендънт ” опитният сътрудник за Близкия изток Робърт Фиск разяснява, че „ посредством образуването на новите Сили за гранична сигурност (СГС) под командването на Съюз на демократичните сили, тройката Турция-Сирия-Русия може да се сплоти против Съединени американски щати. ”. По отношение на кюрдите прогнозата му е, че те могат да бъдат изоставени от Съединени американски щати на тяхната лична орис.
Анализаторът от Центъра за нова американска сигурност Николас Херас декларира за „ Вашингтон Пост ”, че „ последното напрежение сред Съединени американски щати и Турция произтича от неналичието на съгласуваност сред способените представители на двете страни. ”. Образното му определение е, че „ сегашната администрация на Съединени американски щати не е съумяла в две посоки - и в дъвченето на дъвка, и в самото ходене напред ”. Специалистът по Турция от „ Чатъм хауз ” Фади Хакура декларира, че „ въоръжаването на Отрядите за национална самоотбрана (ОНС) на сирийските кюрди от Съединени американски щати напълно основателно основава сериозен проблем за Анкара. ”. Коментарът му е, че „ утежняването на връзките сред Съединени американски щати и Турция без никакво подозрение тласка Анкара в ръцете на Русия и Иран. ”.
Анализаторът от Атлантическия съвет Аарон Щайн показва пред „ Уолстрийт Джърнъл ”, че „ същинското безпокойствие на Турция произтича от изказванията на Съединени американски щати за трайно наличие в региона и от желанието на Вашингтон да пази Съюз на демократичните сили. ”.
Руската преса подхожда деликатно към отразяването на терзанията на Москва във връзка с възможна интервенция на Турция в Африн. В разбора в „ Регнум ” на централно място се извежда оценката, че „ Америка и Русия трансформират Турция в слабото звено и могат да я извадят от играта. ”. Подчертава се, че Москва може и да не поддържа интервенцията и по този метод за Турция ще стане доста мъчно свободно да може да се придвижва в Сирия. ”.
В информация в „ Известия ” се обръща внимание на „ инвентаризацията на намиращото се оръжие в ръцете на Оперативно-наблюдателно дело на сирийските кюрди. ”. Защитава се позицията, че „ отчитайки личните си национални ползи, Москва няма да поддържа Турция за Африн. ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР