Анкара. Въпреки предупрежденията от турското правителство и обещанията от Македония

...
Анкара. Въпреки предупрежденията от турското правителство и обещанията от Македония
Коментари Харесай

TRT : Защо Македония се отклонява от обещанието си да вземе мерки за ФЕТО?

Анкара. Въпреки предизвестията от турското държавно управление и обещанията от Македония да се бори с ФЕТО, балканската страна разгласи, че финансира вестник в Скопие, който е обвързван с ФЕТО, оповестява на електронната си страница TRT (Турската телевизионна и радио корпорация).
Миналата година Македония разгласи поддръжката си за Турция в битката против терористичната организация „ Фетула “ (ФЕТО), групата, която стои зад неуспели опит за прелом на 15 юли 2016 година.
Преди дни македонското държавно управление разгласи, че през 2018 година е нараснало дотациите за 11 вестника, измежду които е и Zaman Macedonia, издание обвързвано с ФЕТО. То е получило 14,700 евро.
При опита за прелом на ФЕТО починаха 251 души и близо 2 200 бяха ранени. Турското посолство в Скопие и македонски политици от турски генезис неотложно се оповестиха срещу сходно финансиране.
От турското посолство оповестиха “: “Ние призовахме държавното управление на Македония, което поддържаме в разнообразни области от първия ден на независимостта ".
Решението за финансиране на ежедневник, обвързван с ФЕТО, бе оповестено в понеделник на конференция от министър Роберт Поповски.
Министър Елвин Хасан, който е с турски корени, съобщи, че държавното управление е решило през предходната година да субсидира медии, които са в тежко състояние, само че се е обърнало към Асоциацията на публицистите в Македония, с цел да предложи медиите, които би трябвало да бъдат финансирани от страната. Той е пояснил, че решението е признато след съвещания с ОССЕ и други интернационалните организации.
Елвин ХАсан е заречен да осведоми всички държавни институции за турската реакция на това решение и че ще се потърси решение на казуса.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР