Анкара. В Турция се проведоха изпитания на перспективната бойна лазерна

...
Анкара. В Турция се проведоха изпитания на перспективната бойна лазерна
Коментари Харесай

„Военное обозрение“: Турция проведе изпитания на собствена бойна лазерна установка

Анкара. В Турция се организираха тествания на перспективната бойна лазерна установка ARMOL, предопределена за битка с дронове. Както оповестява Jane’s, сега се преглежда въпросът за приемане на установката на въоръжение в турската войска, предава профилираният съветски портал „ Военное обозрение “ .
Тестваната установка е била инсталирана на шаси на брониран автомобил COBRA. Подробности от тестванията не се оповестяват, само че, по думите на министъра на индустрията и технологиите на Турция Мустафа Варанка, те са били сполучливи.
„ Лазерното оръжие лично произвеждане мина сполучливо тестванията и в този момент е почтено да бъде признато на въоръжение във Водоснабдителна система на Турция “, съобщи министърът.
Разработването на бойна лазерна система се прави от турския проучвателен център TÜBİTAK BİLGEM. Според информация от отворени източници, тежестта на инсталацията с всички детайли е 400 кг, мощността - 1,25 киловата. Може да се конфигурира на сухопътни и морски мобилни платформи, както и да се употребява стационарно. Инсталацията може да изгаря стоманени плочи с дебелина 3 мм от разстояние 500 метра. Основната цел е битката против дребните безпилотни летателни апарати, а системата може да се употребява и за разминиране.
По-рано беше обявено, че разработчиците на лазерната система не изключиха акомодацията й за инсталиране на изтребители, най-вероятно за отбрана на самолети от ракети с оптични системи за ориентиране.
Трябва да се означи, че работата в Турция по основаването на военно лазерно оръжие стартира преди пет години, през 2013 година с присъединяване на Aselsan и учени от центъра TÜBİTAK BİLGEM в Анкара. Държавната стратегия предвиждаше основаването на два модела лазерно оръжие. На държавното управление на Турция бяха нужни шест години, с цел да създаде работещи прототипи.


Превод и редакция: Иван Христов

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР