Анкара. Турция е готова да действа като посредник в кризата

...
Анкара. Турция е готова да действа като посредник в кризата
Коментари Харесай

Reuters: Турция предлага да посредничи в кризата в БиХ, „за да осигури стабилност“

Анкара. Турция е подготвена да работи като медиатор в рецесията в Босна и Херцеговина и ще направи каквото може, с цел да подсигурява непоклатимост. Това разгласи министърът на защитата Хулуси Акар на фона на опасенията по отношение на сепаратистки дейности на водача на босненските сърби Милорад Додик, предава Reuters .

Като част от програмата на визитата си в Сараево тази седмица, Акар се срещна със своя босненски сътрудник, босненския член на Президиума на БиХ и други публични лица, съгласно известие от военното министерство в Анкара.

„ Ние преглеждаме БиХ като едно цяло. Направихме всичко допустимо за нейното единение и непоклатимост и ще продължим да го вършим “, сподели Акар пред CNN Turk.

„ При предпочитание Турция може да работи като медиатор в БиХ “, добави министърът, без да прецизира спомагателни детайлности към предлагането.

По-рано този месец в Баня Лука гласоподаваха за започване на изтеглянето на самостоятелната им Република Сръбска от въоръжените сили, данъчната система и правосъдната система на БиХ.

БиХ беше разграничена на две самостоятелни области – Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина, доминирана от бошняци и хървати – след войната от 1992-1995 година Трите институции съставляват основните стълбове на взаимната сигурност, върховенството на закона и икономическата система.

Турция съобщи, че вотът на сръбските депутати е „ неверен, рисков “ и може да заплаши районната непоклатимост. Германия прикани Европейския съюз да глоби Додик.

Предимно мюсюлманска Турция има мощни връзки с БиХ. Президентът Реджеп Тайип Ердоган постоянно е възхвалявал военновременния водач на БиХ Алия Изетбегович, до момента в който образува другарски връзки с тристранното междуетническо председателство на страната.

Додик желае да анулира всички промени, направени след войната, и да се върне към конституцията от 1995 година, съгласно която страната е показана единствено от съществени институции, а всички пълномощия принадлежаха на районите.

Лидерите на опозицията в БиХ предизвестиха, че тези дейности може да тласнат страната към нова война. Някои босненски сърби показаха безпокойствие по отношение на дейностите на Додик, опасявайки се от повтаряне на хаоса и даже спора, до момента в който се борят, с цел да свържат двата края.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР