Анкара ще предприеме ответни мерки, ако САЩ спрат доставката на

...
Анкара ще предприеме ответни мерки, ако САЩ спрат доставката на
Коментари Харесай

Турция: Анкара ще вземе мерки, ако САЩ спрат доставката на изтребители Ф-35

Анкара ще предприеме ответни ограничения, в случай че Съединени американски щати спрат доставката на изтребители Ф-35 за Турция, съобщи през днешния ден представителят на турското външно министерство Хами Аксой, представен от в. " Хюриет дейли нюз " и Българска телеграфна агенция.

Проектозаконът, признат от комисия на американския Сенат, включващ мярка да се попречи на Турция да купи изтребители F-35 на Локхийд Мартин, " опонира на духа на нашия съюз със Съединени американски щати ", уточни Аксой пред публицисти.

" Някои сенатори в Съединени американски щати са съставили проектозакони, с цел да се попречи на прехвърлянето на изтребители Ф-35 на нашата страна. В този проектозакон доставката се обвързва с анулация на задържането на пастора /Андрю/ Брънсън и с отвод от покупката на /ракетни системи/ С-400. Това са разнообразни неща. Не би трябвало да се поставят ябълки и круши в една и съща кошница ", сподели Аксой.

" Това не е стратегия, ръководена единствено от Съединени американски щати. Това е многонационална стратегия и ние се надяваме всички да изпълнят своите отговорности ", уточни Аксой, като означи, че Турция е изпълнила отговорностите си по отношение на програмата за Ф-35.

Ако Съединени американски щати подхващат сходни стъпки, " ние ще би трябвало да отговорим ", уточни представителят.

Комисията по въоръжените сили на американския Сенат одобри през вчерашния ден своята версия на годишен закон за отбранителна политика и бюджет на стойност 716 милиарда $, включваща мярка да се попречи на Турция да купи изтребители Ф-35 на Локхийд Мартин.

Мярката бе препоръчана от сенатора от Демократическата партия Джийн Шахийн и от сенатора от Републиканската партия Том Тилис. От офиса на сенатор Шахийн са аргументирали препоръчаната мярка със задържането на свещеник Брънсън в Турция и със съглашението на Турция с Русия от декември 2017 година за покупка на ракетни комплекси С-400.

Американският евангелистки свещеник Андрю Брънсън е застрашен от 35 години затвор в Турция, в случай че бъде приет за отговорен по обвиняванията за подкрепяне на терористични групи и шпионаж. Този месец пасторът отхвърли пред съда всички обвинявания. Брънсън беше задържан през декември 2016 година за хипотетични връзки с оповестената отвън закона Кюрдска работническа партия /ПКК/ и с придвижването на живеещия в Съединени американски щати ислямски просветител Фетхуллах Гюлен, считано от Анкара за основен подстрекател на опита за прелом в Турция през 2016 година

Според офиса на сенатор Шахийн желанието на Анкара да купи съветски ракетни комплекси С-400 предстои на наказания според американския закон.

Компанията Локхийд Мартин би трябвало да съобщи първия изтребител Ф-35 на Турция на 21 юни, означи в. " Хюриет дейли нюз ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР