Анкара. Развиващото се сътрудничество между Турция и Русия може да

...
Анкара. Развиващото се сътрудничество между Турция и Русия може да
Коментари Харесай

Daily Sabah: След посещението на турския външен министър, министъра на отбраната и началника на разузнаването в Русия, отношенията между Анкара и Москва навлизат в ново измерение

Анкара. Развиващото се съдействие сред Турция и Русия може да стане многоизмерно с общите начинания в доста сфери и персоналната дипломация сред водачите на двете страни. Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, министърът на защитата Хулуси Акар и началника на Турската Национална разследваща организация (МИТ) Хакан Фидан бяха в Москва в петък за договаряния по двустранни и районни въпроси, в това число последните развития на обстановката в Сирия. Те се срещнаха с съветския външен министър Сергей Лавров и президента Владимир Путин. Преди срещата с турската делегация, съветският държавен глава означи, че връзките с Турция се задълбочават и съдействието по районните въпроси и в областта на стопанската система се усилва, написа електронното издание Daily Sabah .
Путин също изрази удовлетворение от дейностите на Русия и Турция в Сирия и сподели убеденост, че спорът е покрай разрешаване.
На срещата към съветския президент се причислиха външният министър Сергей Лавров, министърът на защитата Сергей Шойгу и неговият специфичен представител в Сирия Александър Лаврентиев.
Преди да се срещне с Путин, Чавушоглу се срещна с Лавров по-рано денем, до момента в който Акар и Фидан се срещнаха с Шойгу. Фидан и Акар също бяха в Москва предходната седмица, когато се срещнаха с съветски публични лица и министъра на защитата, прецизира медията.
След свалянето на съветски боен аероплан над турско-сирийската граница през ноември 2015 година Русия наложи редица едностранни наказания на Турция, в това число възбрана за импорт на храни и преустановяване на безвизовото пътешестване. След бързо възобновяване на двустранните връзки двете страни бързо усилиха военното и икономическото си съдействие, отбелязва турското издание.
По време на неотдавнашната среща Лавров заяви, че Русия и Турция са се съгласили да основат механизъм за възобновяване на безвизовия режим сред двете страни. " Русия е подготвена да отстрани визовите ограничавания за турските носители на специфични и служебни паспорти, както и за водачите, ангажирани в транспорта на товари сред двете страни ", съобщи Лавров пред кореспонденти след срещата си с Чавушоглу.
Външният министър на Турция съобщи поздравленията на президента Реджеп Тайип Ердоган на Путин, заявявайки, че турският президент е подготвен да го одобри в Истанбул в близко бъдеще. " Вече приехте покана за посещаване на ресторант за морски блага [в Истанбул] ", означи Чавушоглу. Путин загатна и постоянните контакти с Ердоган.
По време на срещата на БРИКС в Йоханесбург, Южна Африка през юли, съветските медии оповестиха, че съветският държавен глава е изискал от Ердоган да позволи вноса на месо от Русия. Скоро след срещата първото месо бе доставено в Турция, отбелязва Daily Sabah.
Чавушоглу акцентира, че двустранните връзки с Русия са значими за сигурността и стабилността на района. " Контактите сред двамата държавни глави [Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин] са доста значими за сигурността, благосъстоянието и стабилността на района, както и за двете страни ", акцентира той.
Назовавайки Русия " стратегически сътрудник ", турският външен министър акцентира смисъла на по-нататъшното развиване на двустранните връзки с Русия.
" Ще подобрим двустранните връзки сред двете страни за [обезпечаване] на непоклатимост и икономическо развиване в района и ще засилим съдействието ни по районните въпроси ", изясни първият посланик на Анкара.
Той означи, без да показва съответно име, че някои страни и лица ревнуват от тясното съдействие и другарство сред Турция и Русия.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР