Анкара. Президентът на Иран Хасан Роухани е изпратил свой представител

Анкара. Президентът на Иран Хасан Роухани е изпратил свой представител ...

Hurryiet : Пратеник на иранския президент се е срещнал с Мевлют Чавушоглу.

Анкара. Президентът на Иран Хасан Роухани е изпратил свой представител в Турция за провеждане на преговори около американския натиск върху Анкара за присъединяване към санкциите срещу Техеран, пише електронното издание на вестник Hurryiet.
Специалният представител на иранския държавен глава Махмуд Ваизи се е срещнал с турския външен министър Мевлют Чавушоглу на 9 август. „Обсъдихме редица въпроси от общия дневен ред на Турция-Иран с Махмуд Ваези, началник на кабинета на иранския президент“, написа Чавушоглу в „Туитър“.
Посещението се случва в момент, когато САЩ упражняват натиск върху Анкара да се присъедини към поредния кръг санкции срещу Техеран, отбелязва вестникът.
Първият турски дипломат неколкократно отхвърли възможността Анкара да се включи към ограничителните мерки на САЩ, като настоя, че Турция се съобразява единствено с международните споразумения, припомня „Хюриет“.
Турският министър на енергетиката Фатих Дюнмез пък заяви, че страната ще продължи да купува газ в съответствие с дългосрочната сделка с Техеран и добави, че планира разговори във Вашингтон, на които може да бъде постигнато разрешение на проблема.
Изданието отбелязва, че Турция е зависима от внос за почти всичките си енергийни нужди и Иран е ключов доставчик на природен газ и петрол. По думите на енергийния министър, американските санкции срещу Иран са едностранни. „Ние приехме санкциите срещу Иран на ООН в миналото. Дори и Европейският съюз е изключително раздразнен от днешната ситуация. Ние осъществяваме законна търговия, която е от изключителна важност по отношение на сигурността на доставките“, отбеляза той.
„Хюриет“ пише, че делегация от турското Министерство на финансите е провела среща с американските си колеги във Вашингтон на 8 август.

Превод и редакция: Иван Христов

Източник: focus-news.net