Анкара. През последното денонощие Северозападна Турция изобилства от земетресения. Първоначално

...
Анкара. През последното денонощие Северозападна Турция изобилства от земетресения. Първоначално
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Изобилие от земетресения атакува Северозападна Турция

Анкара. През последното денонощие Северозападна Турция изобилства от трусове. Първоначално се задейства югозападната част на район Мармара. На двадесетина километра (км) северозападно от град Бига Европейският сеизмологичен център афишира 17 труса с магнитуд над 2.0, оповестява Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) . Националната сеизмологична обсерватория при Босфорския университет записва и по-слаби събития – по този начин земетресенията с магнитуд над 1.0 в серията събития са всичко 41. Най-силните земетресения в серията – с магнитуд 4.1 всяко от тях, са станали в 22:48 във вторник и 00:33 в сряда време в епицентъра. Серията съдържа и четири труса с магнитуд сред 3.0 и 3.6. Активиран е дълбочинен период, разпрострян се сред земната повърхнина до 11 км под нея. Много от тези несилни земетресения са усетени в епицентралната област, която е във вилаета Чанаккале. Сътресения от двата оптимални труса са усетени с изключение на из територията на вилаета, още до Бурса и Истанбул на към 160-170 км от епицентрите, както и в гръцкия Александруполис на 120 км северозападно и в Измир на повече от 200 км в южна посока. Най-близък епицентър по тези места в предишното е този на земетресение с магнитуд 7.3 и оптималната активност от IX-X степен през 1912 година. То основава цунами в Мраморноморския басейн, а жертвите са 216.
След серията от релативно слаби трусове, територията на вилает Чанаккале е атакувана от нова сеизмична интензивност. Началото на новата интензивност е сложено от умерено-силно земетресение с магнитуд 5.1 по оценка в Евро-Средиземноморския център, надлежно 5.4 и 5.0 оценени чрез два разнообразни метода в Центъра на Босфорския университет. Епицентърът в този момент е близо до егейското крайбрежие на Мала Азия в покрайнините на Айваджък, на почти 60 км южно от административния център на вилаета град Чанаккале и на към 100 км югозападно от предходната нискомагнитудна серия. Изчислително получената оптималната активност доближава VI степен по 12-степенната скáла – слаби увреждания на постройки. На 30 км от епицентъра в Едремит прекъсва електроподаването, вероятно V степен. В островите пръснати из североизточните елементи на Егейско море въздействията са с активност от IV степен, както и във високи здания на град Чанаккале. В Истанбул разтърсванията са от III и IV степен. Европейският център афишира 10 вторични труса, измежду които най-силният е с магнитуд 4.0; 48 са до момента записаните афтершоковете с магнитуд над 1.0 съгласно Центъра на Босфорския университет.
През февруари 2017 единствено на към 30 км в югозападна посока станаха три трусове с магнитуди сред 5.2 и 5.5. Те провокираха съществени повреди в епицентралната област. Най-близък епицентър на пагубно земетресение през двадесети век е на земетресение от 18 март 1953 година Магнитудът на земетресението е 7.2. То предизвиква доста съществени материални вреди и гибелта на повече от хиляда души.
Коментираната сеизмичната интензивност е артикул на две южни разклонения на Северно-Анадолската разломна система.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР