Анкара повишава вносните мита за редица американски стоки, обяви турският

...
Анкара повишава вносните мита за редица американски стоки, обяви турският
Коментари Харесай

Турция повиши митата за редица американски стоки


Анкара покачва вносните мита за редица американски артикули, разгласи турският вицепрезидент Фуат Октай. Той написа в страницата си в Twitter, че са нараснали митата за редица американски артикули „ в отговор на целенасочените офанзиви на американската администрация върху стопанската система ни, оповестяват интернационалните организации.

Указът на президента на страната Реджеп Тайип Еродоган за покачването на митата върху редица американски артикули е оповестен в формалното издание Resmi Gazete. Според документа, нараснали са митата върху внасяните от Съединени американски щати тютюневи произведения – с 60 %, на алкохола – със 140 %, на колите – със 120 %, на козметичните произведения – до 60 %, на ориза – с 50 %, на плодовете – с 20 %. Увеличение на митата има и върху редица други артикули.

Отношенията сред Вашингтон и Анкара в последно време се изостриха, включително и поради активността на американския свещеник Андрю Брансън, арестуван още през 2016 година от турските управляващи. В началото на август министерство на финансите на Съединени американски щати вкара наказания против министъра на правораздаването на Турция и шефът на вътрешните работи, обвинявайки ги в „ съществени нарушавания на човешките права “.

В петък предходната седмица президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че вследствие на глобите усилва митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция – от 20 и 50 % надлежно, което както се твърди е повода за срутва на турската лира. Съединени американски щати обаче настояват, че това не е обвързвано с офанзива против турската лира, както настояват турските ръководещи. Преди ден Ердоган разгласи протест на американските електронни артикули.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР