Анкара обмисля проект за изграждането на АЕЦ в турската част

...
Анкара обмисля проект за изграждането на АЕЦ в турската част
Коментари Харесай

Турция планира строителство на трета АЕЦ близо до България

Анкара обмисля план за построяването на АЕЦ в турската част на област Тракия и счита да се обърне за това към Китай, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

„ Виждаме, че най-подходящата локация е Тракия, след инженерните изследвания ще определим съответния терен. Първо обаче е АЕЦ „ Аккую “ /съвместен план с Русия/, с волята на Аллах желаеме да построим втората в Синоп с японското държавно управление. За третата в Тракия ще вървим с китайците, мястото към момента не е ясно. Има 28-30 критерии за това, и е значимо да се съобразим с опазването на околната среда, както и да е покрай водните запаси. В район Истанбул, Тракия и Мармара е най-интензивното ползване на електрическа енергия “, споделя министърът на енергетиката Фатих Дьонмез, представен от в. „ Хюрриет “.

Според Дьонмез Китай сега е една от най-големите страни, разрастващи нуклеарното строителство и е пределно наясно с прехвърлянето на тази технология.

„ Ядрената история на Турция е остаряла. Под управлението на господин президента /Ердоган/ тази фантазия се сбъдна. Нашата цел е да пуснем в употреба първия си реактор през 2023 година и не става въпрос единствено за производството на сила. По отношение на нуклеарната технология, ние имаме други стратегии, като да вземем за пример развиването на подобаващите за това наши човешки запаси “, разяснява енергийният министър.

Тракийският район в Турция обгръща Одрин, Къркларели, Текирдаг, Истанбул и Чанаккале. При Одрин се събират българските реки Марица, Арда и Тунджа.

БГНЕС напомня, че на територията на Къркларели /Лозенград/ се намира дребното градче Инеада с 2 179 поданици, което стана известно още през 2012 година с митингите си против плана за строителството на АЕЦ, очакван да се осъществя на 10-ина километра от България и границата при Резово.

През 2015 година, ден след визитата на премиера Бойко Борисов в Истанбул, турският министър на енергетиката и естествените запаси в служебното тогава държавно управление Али Ръза Алабоюн разгласи, че Турция е подготвена с проекта за АЕЦ на километри от границата си с България. Беше налице и меморандум за съгласие с китайски компании и с американската Westinghouse, интерес прояви и Япония. Районът на Инеада е естествен парк поради неповторимите лонгозни гори, а поминъкът на локалните е главно риболовът. Гражданските митинги, пикът на които бе през есента на 2015 година, забавиха старта на плана, отпаднаха и опасенията на България за допустима екокатастрофа на брега на Черно море и в Странджа.

Турският енергиен министър разяснява и казуса със взаимните изследвания на Южен Кипър /гръцката част на острова/, Египет и Израел в Средиземно море. „ В продължение на съвсем 5 години работи сеизмичният ни транспортен съд и данните, които получаваме, са извънредно значими. Надяваме се да стартираме първите си дълбоководни сондажи тази година. Ние сме позиционирали кораба „ Фатих “, който ще стартира да сондира в границите на идващите два месеца. Казано в резюме, ние сме в очакване да завладеем нашите въглеводородни запаси в Източното Средиземноморие и разчитаме на този транспортен съд “, споделя Фатих Дьонмез.

Първият сондаж ще бъде при Анталия в турската икономическа зона, идващият – при Мерсин. Министърът показва страдание, че Турция е подвластна от външните доставки на петрол и газ, и по тази причина Анкара се моли да открие залежи на природен газ или нефт на сушата или в морето. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР