Анкара няма да подкрепи членството на Швеция и Финландия в

...
Анкара няма да подкрепи членството на Швеция и Финландия в
Коментари Харесай

Турция ще спира Швеция и Финландия за НАТО "докато не изпълнят ангажиментите си" срещу тероризма

Анкара няма да поддържа участието на Швеция и Финландия в НАТО, до момента в който двете страни не изпълнят уговорките си за битка с тероризма и няма да направи отстъпки по този въпрос, съобщи президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган.

„ Докато Швеция и Финландия не прекратят поддръжката си за терористични организации, те не могат да чакат от нас позитивно отношение по отношение на участието си в НАТО. Нека никой не чака от нас отстъпки по този въпрос ", сподели Ердоган в ефира на телевизия TRT.

„ Не е толкоз елементарно, колкото наподобява, в случай че си мислят, че ще бъдат признати в НАТО незабавно. Меморандумът, подписан в Мадрид, е единствено покана и ние декларирахме това на всички наши сътрудници от НАТО ", добави турският президент.

Ако обстановката не се промени, турският парламент няма да утвърди протокол за присъединение на северните страни към алианса. Външните министри на Турция, Швеция и Финландия подписаха на 28 юни в границите на срещата на върха на НАТО в Мадрид меморандум за унищожаване на пречките пред присъединението на скандинавските страни към алианса.

Документът планува съдействие с Анкара в битката против тероризма, по-специално Кюрдската работническа партия (ПКК), нейните разклонения и ФЕТО, които Турция счита за терористични организации. Първоначално турските управляващи желаеха от Швеция и Финландия да поемат писмени задължения по отношение на битката с тероризма. Двете скандинавски страни подадоха молба за присъединение към НАТО на 18 май.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР