Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу проведе

...
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу проведе
Коментари Харесай

Мевлют Чавушоглу: Русия е по-близко до турската позиция за сирийските кюрди от САЩ

Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу организира среща с кореспонденти в Анкара за насоките на външната политика на страната през 2018-а година, в границите на която засегна необятен набор от тематики, в това число спора в Сирия, връзките с Европейския Съюз и Съединени американски щати, както и митингите в Иран, написа турското издание Daily Sabah .
Той акцентира, че Турция е твърдо срещу присъединяване на терористични организации на мирните договаряния за Сирия в съветския черноморски курорт Сочи, заявявайки, че кюрдските „ Сили за самозащита “(YPG/PYD), свързани с „ Работническата партия на Кюрдистан “(ПКК), включена в листата на терористичните организации на Турция, не са законен представител на кюрдите, които могат да бъдат представлявани от други организации.
„ След интервенцията „ Щита на Ефрат “, към 100 хиляди сирийски араби се завърнаха (от Сирия в Турция). Но, макар че PYD управляват една четвърт от територията на Сирия, 300 хиляди кюрди в Турция не могат да се завърнат, тъй като те дискриминират даже личните си сънародници “, съобщи Чавушоглу.
Освен това, той заяви, че Иран поддържа турската позиция по въпроса, както и Русия, която е удостоверила, че „ Силите за самозащита “ няма да бъдат поканени на договарянията в Сочи.
Чавушоглу акцентира, че резолюция 2254 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации би трябвало да бъде приложена за постигането на позволение на сирийската рецесия.
Отговаряйки на подобаващ въпрос на публицистите, турският външен министър съобщи, че „ сред Русия и Съединени американски щати има съревнование кой да употребява кюрдските „ Сили за самозащита “ в Сирия “, само че „ Москва е по-близо до турската позиция по въпроса “ и я схваща.
Отношенията със Съединени американски щати
Чавушоглу разяснява и обтегнатите връзки със съдружниците си в границите на НАТО – Съединени американски щати. Той насочи рецензии към политиката на Вашингтон по няколко въпроса, само че най-много за наличието на ислямския просветител Фетуллах Гюлен в страната.
Той уточни, че Съединени американски щати не са подхванали ограничения против организацията на Гюлен и добави, че подобрението на двустранните връзки зависи напълно от ходовете на американската администрация.
„ Няма потребност да представяме доказателства на Съединени американски щати ( за виновността и екстрадицията на Гюлен). Те знаят доста по-добре от нас кой и по какъв начин е взел участие в опита за прелом, въодушевен от Вашингтон “.
Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР