Анжела ДимчеваПремиерата на новата книга на Петър Андасаров Прелиствам времето

...
Анжела ДимчеваПремиерата на новата книга на Петър Андасаров Прелиствам времето
Коментари Харесай

Петър Андасаров прелисти времето

Анжела Димчева

Премиерата на новата книга на Петър Андасаров " Прелиствам времето " (изд. " Захарий Стоянов ", 2021) се състоя в книжарница " Тракия " в София. В нея са събрани стихове, които поетът е писал през последните години.

Събитието се водеше от издателя член-кор. Иван Гранитски, който очерта профила на създателя с думите: " Андасаров е физически дребен на растеж, само че огромен като стихотворец. В книжарницата можете да видите 8 тома от неговите произведения, в които са събрани стихове, есета, рецензия, изявленията от последните 50 години. Той е един от последните полифонично надарени писатели, освен стихотворец, само че и неотклонен публицист, създател на стотици критически рецензии. Петър Андасаров има прецизен аксиологически взор, оценъчната му активност не е единствено естетическа, тя е и обществена. Неговата лирика не се поддава на реплика. Преди 50 години Владимир Свинтила написа: " Поезията на Андасаров има акварелна същина: мекост, ефирност, сфумато, непрестореност, деликатност, прозирност. "

Боян Ангелов описа мемоари за запознанството си с Петър Андасаров през 80-те, като акцентира: " Няма да не помни, че той беше редактор и кръсник на първата ми книга " А върху ножа - детелина " в издателство " Народна юноша ". Благодаря на Петър Андасаров, че пази традициите на България и своя Пирински край. "

" Петър Андасаров е изявен държавник, който не си трансформира мнението по отношение на конюнктурата и вятъра, духащ сега. Той умее да събира съидейници от разнообразни класи, което е необичайност в наше време ", заключи проф. Ивайло Христов. На събитието участваха още поети, художници, дипломати.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР