Анита Лус е родена на 26 април 1889 г. в

...
Анита Лус е родена на 26 април 1889 г. в
Коментари Харесай

Родена е Анита Лус

Анита Лус е родена на 26 април 1889 година в Маунт Шаста (Сизънс), Сискию, Калифорния, Съединени американски щати. Баща ѝ Ричард Бирс Лус е бил публицист и издател на вестник, в който майка ѝ Минерва „ Мини “ Смит извършва по-голяма част от работата. Има двама братя.
През 1892 година фамилията се реалокира в Сан Франциско, където татко ѝ закупува вестника „ Драматични събития “ (нещо като полицейски вестник), а средствата за покупката са взети назаем от бащата на брачната половинка му. Баща ѝ обаче е пияч и разсипник. Тъй като е красива, Лус още като дете става актриса в театъра, печели и постоянно става опора на фамилията в продължение на години. През 1903 година татко ѝ става шеф на кино и фамилията се открива в Сан Диего.
Анита Лус още от шест годишна мечтае да стане писателка, както и да се освободи от фамилната взаимозависимост. След като приключва гимназията на Лус и хрумва концепцията да написа вестник на разнообразни обществени тематики, като ги разгласява посредством собствен млад другар от Ню Йорк. Пише добре и получава авторски хонорари.
Сценарист
Всяка вечер Анита Лус гледа доста филми в киното и през 1911 година взема решение самата тя да напише история или сюжет за филм. Изпраща няколко истории на филмовото сдружение „ Biograph “. Третият ѝ сюжет „ The New York Hat “ е първият, който е избран за филмиране през 1912 година и за него тя получава 25$. Екранизацията се прави от режисьора Дейвид Грифит с присъединяване на Мери Пикфорд и Лайънъл Баримор в основните функции.
Лус разказва истории почерпени от самия живот, от близки другари на татко ѝ и братята ѝ, от богатите туристи в Сан Диего. Така сред 1912 година и 1915 година написва над 100 истории за киното и за продукциите на известния режисьор, с което става доста търсена и известна.
За да се отдели от фамилията си Анита Лус се омъжва за Франк Палма младши през 1915 година Но Франк се оказва без пари и прекомерно отегчителен за нейния живот. След шест месеца тя приключва връзката си с него. Развеждат се публично през 1919 година
През 1915 и 1916 година работи за компанията „ Triangle Film “. Пише текста за епичната продукция „ Intolerance “ и отива за първи път на премиерата в Ню Йорк. Прекарва есента там и се среща с Франк Кроуниншилд от „ Vanity Fair “, с който си сътрудничи в идващите десетилетия.
Връща се в Калифорния, напуща „ Triangle Film “ и се причислява към Джон Емерсън, нейният предстоящ брачен партньор. Възлагат ѝ да написа подобаващи сюжети за артиста Дъглас Феърбанкс, който желае да осъществя своите атлетически качества в бандитски авантюристичен функции. Тя се заема с цялата си сила и скоро той се трансформира в един от най-големите звезди на Холивуд.
През 1918 година компанията „ Lasky “ предлага на двойката Емерсън-Лус да работят в Ню Йорк. Двамата дружно със сценаристката Франсис Марион се реалокират в наета къща в Лонг Айлънд. Филмите към тази компания не са по този начин сполучливи, тъй като не вземат участие водещите актьори.
На 15 юни 1919 година тя се омъжва за Джон Емерсън. Двамата живеят дружно до гибелта му на 7 март 1956 година Освен да пишат дружно сюжети, двамата издават и две общи документални книги, макар че на процедура те са написани най-вече от Лус.
В Ню Йорк Анита Лус работи и за актрисите сестрите Талмаж. С Констанс Талмадж стават положителни приятелки и дружно вървят до Париж, където се срещат с пребиваващите там американски и европейски писатели.
Драматург
През 1923 година Лус се насочва към театъра. Първата ѝ пиеса „ The Whole Town`s Talking “ е сложена на 29 август 1923 година в спектакъл „ Бижу “ с положителни мнения и сдържан триумф.
Всеки вторник Анита Лус се събира със своите приятелки – сестрите Талмадж, Марион Дейвис, Мерилин Милър, Адел Астер и други известни съпруги, на тъй наречените соарета на „ вторнишките вдовици “ и вървят дружно в един от обичаните си клубове в Харлем. Това оказва въздействие в нейното късно творчество. По-късно се включва в приятелския кръг на Х.Менкен, Теодор Драйзър, Шерууд Андерсън, Синклер Луис и други
Писател
През 1925 година, под въздействие на кръга към Менкен, стартира да написа своя първи и най-известен язвителен разказ „ Джентълмените избират русокоски “. В него, под формата на дневници, се разказва историята на сребролюбивата русокоска Лорелай Лий, хитра жена на свободните нрави и с високо самочувствие, за която скъпите джунджурии са по-ценни от брачните свидетелства. Публикувана с дребен тираж през ноември 1925 година тя се разграбва незабавно, и от уста на уста се трансформира бестселър с многочислени издания. Книгата е преведена на над 15 езика по целия свят.
Следващата година Лус приспособява романа за пиеса в театъра. През 1928 година романът е приспособен за киното. Участието в него на актрисата Рут Тейлър (като Лорелай Лий) е толкоз сполучливо, че тя незабавно се омъжва за милионер. През 1953 година е изработен нов римейк на кино лентата с присъединяване на Мерилин Монро.
През 1927 година Анита Лус написва продължението му в романа „ Джентълмените се женят за брюнетки “, който е оповестен през идната година. През 1955 година той също е филмиран с присъединяване на Джейн Ръсел и Жан Крейн.
В интервала 1927 – 1929 година двойката Лус и Емерсън пътуват доста, само че рецесията и безразсъдно вложените пари на фамилията от страна на брачна половинка ѝ я принуждават още веднъж да стартира да написа интензивно. През 1931 година двамата се разделят и живеят настрана, а Лус стартира да написа за „ Метро Голдуин Майер “.
Първият план „ Red-Headed Woman “ 1932 година е доста сполучлив, прави Жан Харлоу звезда, а Лус е още веднъж в предната редица на сценаристите. Премества се в апартамент в Холивуд, през 1934 година си купува къща в Бевърли Хилс, а през 1936 година къща на плажа в Санта Моника. Активно взе участие в живота на звездите и техните отвън кино прояви.
От 1935 година с образуването на Гилдията на писателите тя си сътрудничи с Робърт Хопкинс. През 1936 година минава на работа към „ United Artists “, само че след това отново се връща към „ MGM “, за която работи по време на Втората международна война.
През есента на 1946 година Лус се връща в Ню Йорк и като свободен публицист още веднъж работи за Бродуей. През 1950 година написва третия си разказ „ A Mouse Is Born “, след което отпътува за Европа след 20 години разлъка.
През 1951 година приспособява за сцената романа „ Gigi “ на писателката Колет. В основната роля играе Одри Хепбърн, която с тази роля става известна звезда. През 1958 година Лус приспособява различен разказ на Колет – „ Chéri “ с присъединяване на Ким Стенли и Хорст Бухолц.
През 1961 година Лус написва последния си живописен разказ „ No Mother to Guide Her “. В идващите години тя написа единствено документални книги започвайки с автобиографичния „ A Girl Like I “ от 1966 година, продължавайки с два романа за Холивуд, и завършвайки с историята за сестрите Констанс и Норма Талмадж.
След прекарана белодробна зараза Анита Лус умира от инфаркт на 18 август 1981 година в Ню Йорк. Тя оставя подобен несравним отпечатък в киното и литературата, че на нейната панахида приятелите ѝ Хелън Хейс, Рут Гордън и Лилиан Гиш забаляват опечалените с анекдоти от творчеството ѝ, а Жул Стейн извършва песни от нейните мюзикъли, включително „ Диамантите са най-хубавият другар на девойките “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР