Ангола напуска Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Причината

...
Ангола напуска Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Причината
Коментари Харесай

Ангола напуска ОПЕК - какво ще се случи с пазара на петрол

Ангола напуща Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК).

Причината е, че участието в организацията не дава отговор на ползите на страната, съобщи министърът на петрола Диамантино Азеведо, представен от Reuters.

Заедно с Нигерия, двете страни са едни от най-големите експортьори на нефт в Африка на юг от Сахара. И двете показаха неодобрение от индустриалните си квоти на министерската среща на ОПЕК през ноември, защото се стремят да усилят производството, с цел да си обезпечат жизненоважна задгранична валута.

Решението е удар по петролния картел, управляван от Саудитска Арабия, отбелязва Financial Times.

Ангола, която се причисли към ОПЕК през 2007 година, създава към 1,1 млн. барела нефт на ден, до момента в който цялата група на ОПЕК създава 28 млн. барела на ден.

Потвърждавайки по-ранно известие на локалната осведомителна организация ANGOP, министър Азеведо съобщи пред публичната телевизия, че решението за овакантяване е взето, тъй като участието в ОПЕК не обслужва ползите на Ангола.

" Ангола реши да напусне. Смятаме, че е настъпил моментът страната ни да се концентрира повече върху задачите си ", съобщи Азеведо пред държавната TPA.

" Ако останем в ОПЕК, Ангола ще бъде принудена да понижи производството, а това опонира на политиката ни да заобикаляме спад и да съблюдаваме договорите ", добави той.

Управителят на ОПЕК в Ангола Естевао Педро също съобщи, че страната не е удовлетворена от задачата си за 2024 година и не възнамерява да се придържа към нея.

По-рано различия по отношение на квотите за рандеман в Африка способстваха за отсрочване на срещата на по-широката група производители на нефт ОПЕК+, напомня Reuters.

Цените на петрола продължиха да губят след новината за Ангола, като цената на вид Брент се намали с над 1 $ до 78,50 $ за барел.
Цените се намират покрай най-ниското си равнище от близо шест месеца насам, макар че през ноември ОПЕК разгласи, че ще продължи да понижава добива.

  През последните дни цените се покачиха, така като  петролните компании обявиха, че ще заобикалят да употребяват Червено море и Суецкия канал поради офанзивите с дронове и ракети от страна на бунтовниците хути. Но към момента остават под 80 $ за барел, означават локални африкански медии.   Въпреки това цените на суровия нефт остават над междинните за последните пет години.

В опит да поддържа цените, алиансът ОПЕК+ понижи доставките с повече от пет милиона барела на ден от края на 2022 година насам.

Организацията на страните експортьорки на нефт, ОПЕК  е интернационална организация, включваща някои от страните с най-голямо въздействие на международния пазар на петрол и имаща за цел контрола на ценовите нива посредством картелни съглашения.
 
Тя е е учредена от Венецуела, Ирак, Иран, Кувейт и Саудитска Арабия на интернационална конференция в Багдад през септември 1960 година Впоследствие към организацията се причисляват и други страни и от май 2017 година тя има 14 члена. От 1965 година централната дирекция на ОПЕК се намира във Виена. Генерален секретар от 2022 година е Хайсам Ал Гайс.
     
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР