Англосаксонците, които в различна степен затвърдиха господството си над всички

...
Англосаксонците, които в различна степен затвърдиха господството си над всички
Коментари Харесай

Лукавството и коварството - двете водещи черти на англосаксите, които Русия винаги подценява

„ Англосаксонците, които в друга степен затвърдиха господството си над всички океани, на над три и половина контитента и над съвсем всички острови, си заделиха една Империя на океаните, която въображението едвам може да обхване.

А другите, затвърдили в друга степен властта си над полузамръзналия и щедро изрязан с пясъчни плитчини океан, образуваха на земята голяма на картата, само че към този момент тясна за тях, сухопътна Руска империя, която плаши всички с тъмните си нощи и студове, от които всичко се пука.

На тясното пространство в Западна Европа сред двете империи са притиснати:

1) Напълно разрушените от Англия на театъра на битката за живот, морално подчинени и употребявани като потребно оръдие в ръцете на британските стратези Испания и Франция.

2) Австрия и Италия, които нито като родов състав, нито като качества на своето население и работоспособност на ръководещите съсловия не могат да разчитат на някакво велико бъдеще.

3) Германия, късно почнала живота си като велика страна и незабавно изпаднала в трагично състояние.

Нейното състояние е трагично, тъй като при голям растеж на популацията, без да може да изхранва от тази територия, която не се е нараснала с нито една педя, първо 40 милиона, по-късно 50 милиона и най-после, в наши дни (1912-13 година – бел. ред.) - 65 милиона, тя е била принудена да тръгне против една от двете империи.

Наистита, незабавно щом усетили, че им е тясно, по цяла... Германия се разнесъл глухият бурен вик „ Drang nach Osten ”, т.е., „ Да си търсим земя на изток ”.

Но този апел, който би трябвало да е съществено предизвестие за нас (Русия – бел.ред.), не продължи дълго. Най-добрите мозъци на Германия бързо схванаха, че не е допустимо да се разширят за сметка на съвсем толкоз гъсто обитаемата Русия и откриха различен излаз от ситуацията.

Германският народ, поощтряван свише, по едно и също време със градежа на заводи и фабрики, със застрояването по крайбрежията, със основаването на търговски и боен флот, последователно се активизираше за поход за живот в противоположна от нас посока – срещу Империята на океаните...

Оттогава, след фамозните думи на император Вилхем: “Unsere Zukunf liegt an der See ” - „ Нашето бъдеще е в морето ”, което от позиция на Висшата тактика беше заповед за придвижване nach Westen (на Запад), Германия към този момент не е наш противник в битката за битие и се трансформира в наш натурален съдружник... Очевидно е, че като спомага на нашето нахлуване на Изток..., Германия би желала да отстлабим нашия напън на десния й фланг и да не бавим нейния поход на Запад към Атлантическия океан.

Но почналото с този жест доближаване на трите най-силни страни на континента (Русия, Германия, Франция – бел.ред.) не беше скрепено с някакъв цимент. А то би разрешило на Англия да бъде дори не в “ блестяща ”, а в доста тревожна изолираност , да разедини събралата се група и незабавно да нападна най-опасната в нея.

Англия се възползва от това че съвсем цялата преса на континента проповядва въпросите на интернационалния живот по текстовете на „ Таймс ”, и единствено с няколко публикации всели у нас такова съмнение към Германия , поради това, че ни „ отстранява ” от търговията в Далечния изток, че ние не успяхме и да пипнем нашите съсредоточени на западната граница сухопътни и морски сили и оставихме без отбрана едно грандиозно държавно оборудване – завоюваните още веднъж и с големи разноски благоустроени земи, и цялата ни с изумителна експедитивност разрастваща се деятелност.

Англия подписа англо-японския контракт и като обезсили равнозначния като значение руско-френски съюз, като раздели Русия от Франция, тя с ръцете на своя жълт съдружник унищожи половината ни флот. След това с ликуващ смях и със злокобно блещукане на факлите от Догебанк се погрижи за ясната за всяко опитно око орис на другата половина на морските ни сили и като се отдръпна, даде на другата англосаксонска страна, Съединените щати, отново и още по-плътно да барикадират Япония в онази междина, която ние пробихме към Тихия океан, който за англосаксонците е територия на тяхната Империя на океаните. ”

Алексей Ефимович Вандам (Едрихин), „ Най-великото от всички изкуства ” – геополитически разбор на обстановката в Европа и в света в навечерието на Първата международна война 1912-1913 година (Вж Вандам, А. Геополитика и геостратегия, Изток-Запад, 2022, с. 144-147)

Можем да се замислим не е ли времето за контрастъплението на Украйна и мощният медиен звук към него деликатно определено – директно преди срещата на върха в Самарканд (15-16 септември) на Шанхайската организация за съдействие (ШОС) – в която се сплотяват евразийските страни? И към която желаят да се причислят Египет, Сирия, Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар и Бахрейн, Мианмар, Камбоджа и Непал1 а Иран през днешния ден подписа мемурандума за присъединението си. Част от тези страни членуват и в други районни органиции, построени в противотежест на американкия глобали зъм . Кандидати за присъединение към БРИКС като Аржентина, Индонезия, Малайзия - също. Това значи интеграция освен сред страни, само че и сред районни формати, в които западът не взе участие (АСЕАН, Меркусур и др.).

Наблюдаваме стопляне на връзки сред страни, за които смятахме че е немислимо. По време на визитата на Байдън в Джеда (15 юли 2022 г.) саудитският принц Салман предложи Саудитска Арабия и Иран да засилят контактите си на политическо равнище. Аслед нея разгласи Байдън за нежелателен в страната си....

Освен стъпките, които започнаха в последните две години, Пекин и Делхи изтеглиха войските си от противоречивата хималайска граница и се споразумяха „ Занапред да продължат договарянията, да разрешат оставащите проблеми по ЛАК (линията на в действителност контрол) и да възстановят мира и спокойствието в граничните региони сред Индия и Китай “. Това значи, че целият Индо-Пасифик ще продължи гравитира към тях, както е било в доевропейската надмощие - а не към Съединени американски щати. Трендът е исторически и е необратим - даже и да се стигне до парещ конфликт с англосаксите.

Добре знае се, че опасност за последните е стоплянето на връзките сред колосите в Евразия – да не се позволен съюзи по осите Иран-Русия-Китай, Москва-Пекин-Делхи, Германия-Франция - Русия и прочие И през цялото си битие се стремят да ги предотвратят – с всички средва... – в това число и посредством посттоянното поддържане на съмнение и подклаждане на подозрения по сред им. Както написа Фридман, „ би трябвало да се поддържа салдото на силите в Евразия, тъй като Съединени американски щати нямат интерес от мир на континента ... ”2 А през днешния ден даже дребни районни играчи като Малайзия, Индонезия, че даже Саудитска арабия и ОАЕ, които до неотдавна държаха на каишка, им обръщат тил и се интегрират в съюзи, инициирани от КНР и РФ.

„ Змията хапе най-силно когато умира. ”

Как да не палят още веднъж огъня сред Армения и Азербайджан, Пакистан и Афганистан, Киргистан и Таджикистан.... Как да не образоват военнни в Казахстан; Как да не насъскват Грузия да се включи в спора....Как да не тъпчат Украйна с оръжия, в това число достигащи територията на Русия. Важно е Русия да наподобява слаба, нерешителна, неспособна да отбрани даже себе си – камо ли някой различен. Така, че на срещата в ШОС, всички да й извърнат тил...

„ Русия би трябвало да бъде раздлена на дребни държавици, земята и нейните естествени запаси да могат да бъдат експлоатирани от Запада... ”. Заедно с Русия, отслабени и ограбени ще бъдат Франция и Германия... Защото Съединени американски щати са в стопански колапс, а „ това може да докара до импийчмънтът на президента, което би трябвало да се избегне непременно. ” Защото „ дестабилизацията на Съединени американски щати ще докара до ускорение на независимостта на Германия и неизбежния завършек на въздействието на Съединени американски щати. Ако това се случи, Франция и Германия ще се обединят, дружно с други остарели европейски народи, създавайки стопански и политически съперник на Съединените щати. Докато тези неща могат да бъдат предотвратени, световното владичество на Америка може да бъде обезпечено. ”

Така си го показват стратезите от РАНД – аналитичния център на Пентагона.

Но има естествени закони, против които са безсилни. Стремежът на народите към ненасилствена интеграция и спокойно битие е един от тях. С началото на СВО Русия форсира световната промяна. И тя е необратима – без значение от изхода на войната в Украйна.

Организираната от Вашингтно/Лондон война в Европа този път няма да избави американската стопанска система, както стана през 30-те години, когато Съединени американски щати вложиха в личния си и немския военно-промишлен комплекс. И колапсът на Русия няма да се случи както през 90-те години, когато разпадането на Съюз на съветските социалистически републики разреши на Съединени американски щати да излязат от систематичната рецесия посредством грабежа на благосъстоянието, насъбрано в Съюза. Американският финансов пазар се срутва. Очаква се финансов колапс в Европейски Съюз поради банкрут на енергетиката и енергоемките компании. Ще предизвика колапса на квадрилионната пирамида от деривати. На този декор ще има ново внезапно подсилване на Китай и Индия, които образуват двуполюсното ядро на новия международен стопански ред. Англосаксите имат вяра, че овладеят ли Русия, ще диктуват изискванията. Отдава им се да живеят с илюзиите си – от Махан и Макиндер, до през днешния ден.

1 Шире различен: к ШОС хотят присоединиться еще десять стран. Известия, 4 августа 2022: https://iz.ru/1374369/elnar-bainazarov-nataliia-portiakova/shire-drug-k-shos-khotiat-prisoedinitsia-eshche-desiat-stran

2 Фридман, Д. Следващите 100 години. Геополитическа прогноза за XXI век. София, НСМ-Медия, 2009

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР