Англосаксонски кралски гроб, открит при разкопки край път в Есекс,

...
Англосаксонски кралски гроб, открит при разкопки край път в Есекс,
Коментари Харесай

Представиха гроба на британския Тутанкамон

Англосаксонски кралски гроб, открит при разкопки край път в Есекс, североизточно от Лондон, бе показан през днешния ден от учени като "британския еквивалент на гроба на Тутанкамон ", съобщи Франс прес.

Гробът бе открит по време на строителни работи за разширение на пътя до Питълуел, покрай Саутенд-он-Сий, през 2003 година

След траяли повече от 15 години проучвания специалисти считат, че заровеният може да е Сеакса, братът на англосаксонския крал Себерт, починал при започване на 7-ми век.

Експертката Софи Джаксън от Археологическия музей в Лондон разясни, че евентуално става въпрос за най-древния християнски гроб на англосаксонски принц в страната. "Смятам, че това е нашият еквивалент на гроба на Тутанкамон ", сподели тя.

Археолозите са на мнение, че са били нужни 113 дни работа, с цел да бъде издигната погребалната камера, която съдържала движимости, пристигнали от целия свят. Сред тях са лира, оцветена дървена кутия на 1400 години и дамаджана, която наподобява е пристигнала от Сирия. Колкото до дървената кутия, това е единственият действителен във Англия сходен образец. Археолозите попаднали също на покрито със злато сребърно гърло на дървен съд за вино и стъклени чаши.

"Странното е, че обектът не изглеждаше обещаващ за учените - означи Джаксън. - Той се намира сред железопътна линия и път. "

Експертите в началото помислили, че става дума за гроба на Себерт, който починал през 616 година Датирането с въглерод обаче посочило, че заровеният е починал сред 575 година и 605 година Размерите на ковчега и откритите в него движимости навеждат на мисълта, че заровеният бил висок към 1,73 метра.

Експертите не са напълно сигурни, само че допускат, че това е гробът на Сеакса.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР