Англо-американските бомбардировки над София са едно военно престъпление. Това каза

...
Англо-американските бомбардировки над София са едно военно престъпление. Това каза
Коментари Харесай

Акад. Георги Марков: Англо-американските бомбардировки над София са военно престъпление

Англо-американските бомбардировки над София са едно военно закононарушение. Това сподели за Агенция „ Фокус “ историкът акад. Георги Марков във връзка 76 години от събитията.
Казваха ми, че не приказвам политически правилно . Понеже историята още веднъж се политизира ние сме съдружници със Съединени американски щати и Англия и заобикалят да приказват за тези бомбардировки.
Нещо повече един дипломат имаше наглостта преди години да издигне монумент до Американското посолство с надпис „ Американските летци и герои починали в небето на София . Това е безочливо “, добави акад. Марков.
По думите му през днешния ден има наложена една нова цензура. „ Преди 30 години беше идеологическа цензура, през днешния ден има политическа уместност.
Преди към година откриха една бомба пред Военна академия, стопираха придвижването, имаше доста малките екрани, споделяха, че е паднала бомба. Но никой не споделя, че бомбата, не е градушка, а се хвърля от бомбардировачи.
Според мен бомбардировката 10 януари е най-успешната. 2/3 цивилни жители умират и това е едно военно закононарушение “, изясни историкът.
Според акад. Марков е извънредно време е да се отърсим от този сателитен синдром и да не се политизира историята.
„ Да се написа и да се приказва такава, каквато е. Англо-американските бомбардировки са едно военно закононарушение. Както преди време Херман Гьоринг е разгласен за военнопрестъпник, по този начин и ген. Харис е един военнопрестъпник и даже той е умъртвил доста повече хора от Гьоринг .
Но той се е върнал като побеидтел. Крайно време е да не се злоупотребява с историята и да не се наглася към актуалната “, уточни още акад. Георги Марков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР