Английският преподавател в семинария Клемънт Кларк Мур е кръстникът на

...
Английският преподавател в семинария Клемънт Кларк Мур е кръстникът на
Коментари Харесай

Преподавател измислил елените на дядо Коледа

Английският учител в семинария Клемънт Кларк Мур е кръстникът на елените на дядо Коледа. През 1822 година Мур написал стихотворение, което посветил на Свети Николай, и го прочел в стеснен фамилен кръг по случай Коледа.

Стихотворението, което преобърнало визиите на съвременниците на Мур за положителния дъртак, се споделя „ Twas The Night Before Christmas ” – „ Беше нощта преди Коледа ”, което е известно и като „ Посещението на Свети Николай ”.

Мур е първият човек, който разказва Санта Клаус като възрастен червенобузест човек с кожух, който идва на шейна, теглена от северни елени, и влиза в къщата през комина, с цел да остави дарове на децата.

Мур даже дал имена на осемте елена на дядо Коледа – Dasher (Изумителен), Dancer (Танцьор), Prancer (Луда глава), Comet (Комета), Cupid (Купидон), Vixen (Кавгаджия), Donner и Blitzen.

 Преподавател измислил елените на дядо Коледа

Последните два елена са с имена от немски генезис и значат Гръм и Светкавица. Мур не желал никой да знае за стихотворението, защото бил почитан учител и не можело името му да се свързва с лека лирика.

Но другарка на фамилията изпратила творението му в четен нюйоркски вестник и той го разгласил, като се прецизирало, че създателят е неизвестен. Едва след 22 години, Мур признал, че той е писал стихотворението.

В стихотворението се споделя по какъв начин мъж, чиито жена и деца спят, се разсънва от звук и вижда Свети Николай, който се приземява върху покрива на къщата му с шейна, в която са впрегнати осем елена. Той влиза през комина и оставя дарове в чорапите на децата, които се сушат до камината.

Най-известният елен на дядо Коледа – Рудолф, прочут с аления си нос, е основан от Робърт Мей през 1939 година. Писателят измислил историята за Рудолф в детска приказка, а през 1949 година името на елена станало известно около коледна ария, в която той бил основен воин.

Така елените на дядо Коледа станали девет. Рудолф е този, който е впрегнат най-отпред, той е и най-важният елен измежду всички останали.

Червеният нос на Рудолф оказва помощ на дядо Коледа да откри пътя към домовете на децата, даже когато времето е мъгливо – тогава носът на Рудолф свети като фар.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР