Английският писател Филип Пулман, автор на Тъмните му материи, обяви

...
Английският писател Филип Пулман, автор на Тъмните му материи, обяви
Коментари Харесай

Преди Брекзит в Британия се карат за 50 пенса

Английският публицист Филип Пулман, създател на „ Тъмните му материи ”, разгласи война на новата монета от 50 пенса, отдадена на Брекзит. Причината не е, че референдумът за напускането на Европейският съюз, разделил нацията на две, скарал другари и фамилии, изкопал дълбоки непревземаеми окопи из цялата страна, не заслужава специфична монета. Този път казусът не е политически, а граматически. 

„ На „ Брекзит ” монетата от 50 пенса липсва „ оксфордската запетая ” и тя би трябвало да бъде бойкотирана от всички грамотни хора ”, написа романистът в „ Туитър ”. До същия извод стигна и редакторът на литературното приложения на в. „ Таймс ” Стиг Абел: „ Макар и това да е не е единственото ми несъгласие към монетата в чест на Брекзит, неналичието на запетая след „ разцвет ” ме убива ”. 

Надписът на монетата от 50 пенса (която коства 65 пенса) гласи: „ Мир, разцвет и другарство с всички народи ” и явно е отпратка към обръщението при заемането на президентския пост в Съединени американски щати на Томас Джеферсън през 1801 година, когато той излага „ главните правила “ на своето държавно управление - „ мир, търговия, и почтено другарство с всички нации… ”. При Джеферсън обаче има едвам запетайка допълнително. 

В британският правопис Оксфордската (или серийна) запетая нормално се слага поставя пред съюза " и " в края на лист от три или повече обекта, само че не е наложителна във всички случаи. Специалистите имат разногласия по този въпрос, само че от време на време неналичието ѝ може да докара до недоразумения. 

Например, в случай че в изречението „ Поканихме стриптизьорките, Хитлер, и Сталин ” махнем оксфордската запетая пред „ и ”, ще излезе, че считаме Хитлер и Сталин за стриптизьорки. Или че познаваме стриптизьорки, които се споделят Хитлер и Сталин. Докато с нея, незабавно излиза наяве, че поканените са четирима: Хитлер, Сталин и две стриптизьорки. 

В разногласието бяха припомнени и правописните правила, прилагани от Асошиейтед прес - съгласно тях, запетаята би трябвало да се употребява единствено, в случай че пропускането ѝ  може да докара до комплициране или погрешно пояснение. Случаят с новата монета не наподобява подобен. 

Все отново някогашният представител на държавното управление на Тони Блеър Алистър Кембъл разгласи, че в случай че в някой продавач се опита да му пробута Брекзит монета от 50 пенса, той ще упорства да му върнат две монети от 20 пенса и една от 10. Изглежда в Обединеното кралство се появи още една линия на разделяне. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР