Англичанинът Кейн се насочва към Байерн, докато французинът Дембеле подписва петгодишен договор с ПСЖ

...
Английският нападател Хари Кейн избра да напусне Тотнъм в търсене
Коментари Харесай

Английският нападател Хари Кейн избра да напусне Тотнъм в търсене на сребро с Байерн Мюнхен, вероятно пропускайки шанса да постигне безсмъртие във Висшата лига. Френският национал Усман Дембеле подписа петгодишен договор с ПСЖ от Барселона, обявиха шампионите в Лига 1 в събота.

Кейн отбеляза 213 гола във Висшата лига, зад само 260 на Алън Шиърър и беше почти сигурно, че ще изпревари гранда от Нюкасъл, ако беше останал в Англия.

30-годишният футболист изпревари Джими Грийвс като играч на Тотнъм голмайстор през миналия сезон и също така измести Уейн Рууни начело в списъка с голове за всички времена на Англия.

Но въпреки впечатляващите си лични постижения, Кейн не е спечелил нито един трофей с клуб или страна, като загуби финала на Шампионската лига през 2019 г. и вкуси горчиво поражение във финала на отложеното Евро 2020.

В германския шампион Байерн той почти сигурно ще поправи това, присъединявайки се към клуб, който е сериозен победител в страната и в Европа.

Изчистеният Кейн, женен за любимата му от детството, често се чувства като завръщане към една различна епоха в неистовия цирк, който е английският висш лига.

Той е забележително постоянен, преминавайки границата от 20 гола във Висшата лига шест пъти и печелейки Златна обувка в три случая.

Кейн описва своите хищнически инстинкти пред вратата като "естествени", добавяйки: "Когато тази топка падне към мен, тялото ми поема надмощие и умът ми е просто празен."

Нападателят , който се присъедини към академията на Тотнъм през 2009 г., се бореше да направи впечатление в началото на професионалната си кариера и мнозина се съмняваха, че някога ще стигне до най-високо ниво.

Дори след пробивния си сезон през 2014/15 г., той беше наречен "един -сезонно чудо", обвинение, което се оказа смешно извън целта.

Изминаха почти две години между първия гол на Кейн за Спърс срещу Шамрок Роувърс през 2011 г. и следващия му гол срещу Хъл през 2013 г.

Преминаване под наем в втородивизионният Милуол даде изкусителна представа за потенциала му, но най-ниската точка от кривата му на учене дойде по време на трудни периоди под наем в Лестър и Норич през сезон 2012/13.

Кейн удари само два пъти за второразредния Лестър и се провали да вкара за Норич.

„Това беше най-ниското време. Бях на 19, живеех далеч от дома и не играех", каза той. "Винаги имаш това съмнение. Ако не играеш там, как тогава ще играеш за Тотнъм?"

Въпреки борбите си, Кейн по-късно каза, че справянето с агресивния физически подход на опонентите е важна стъпка в превръщането му в един от най-добрите в света нападатели.

„Това се случваше често, когато бях под наем. Един защитник каза: „Все още нямам жълт картон, ще го използвам срещу теб“, каза Кейн.

„Смешното беше, че две минути по-късно и двамата вдигнахме гол с глава и той свърши на вятъра на пода. Така че това ме направи доста щастлив."

Бараж от голове

Подходящо впечатлен от стремежа на Кейн, Маурисио Почетино, тогава в първите дни на успешния си период като наставник на Тотнъм, се довери достатъчно на потенциала му, за да го избере редовно през сезон 2014/15.

Кейн се отплати на хазарта на Почетино с поредица от голове, които бързо му спечелиха международно признание.

Той отбеляза само секунди в дебюта си за Англия като резерва срещу Литва през 2015 г.

Кейн не успя да отбележи гол на Евро 2016, тъй като хората на Рой Ходжсън се разбиха от Исландия на 1/8-финалите, но Англия надмина очакванията на Световното първенство в Русия две години по-късно, където Кейн стана световна звезда. той вкара шест гола, за да спечели Златната обувка и да изведе Англия до полуфиналите на Световното първенство за първи път от 28 години.

Отборът на Саутгейт се доближи още повече на Европейското първенство през 2021 г., където беше отказано само поражение с дузпи от Италия те спечелиха първи голям трофей от 1966 г. насам.

Последва още разочарование за Кейн и страната на миналогодишното Световно първенство в Катар.

Обикновено толкова надежден от дузпа, той стреля с жизненоважен точен удар високо над гредата в четвъртфинална загуба от Франция.

Но сега той има шанса да сложи край на трофейната си суша с немския гранд Байерн и ще се надява да го последва международна слава.

„Нямам търпение да играя“

Двадесет и шест годишният Дембеле, който беше част от отбора на Франция, спечелил Световното първенство през 2018 г., се присъедини към Барселона през 2017 г. от Борусия Дортмунд и беше удължил договора си миналата година до 2024 г. 

ПСЖ се възползва от 50-те милиона евро на играча ($54 милиона) освобождаваща клауза за подписването на бившия нападател на Рен.

„Много съм щастлив да се присъединя към Пари Сен Жермен и нямам търпение да играя в новите си цветове“, каза Дембеле в изявление на ПСЖ.

"Надявам се да продължа да се развивам тук и да накарам всички, които обичат клуба, да се гордеят."

Дембеле, който има 37 мача за Франция и е вкарал четири гола, се присъединява към други трима носители на Световната купа в ПСЖ – Килиан Мбапе, Преснел Кимпембе и Лукас Ернандес.

Той е деветото лятно попълнение на клуба след защитниците Милан Шкриниар и Лукас Ернандес, полузащитниците Мануел Угарте и Шер Ндур, нападателите Марко Асенсио, Лий Канг-ин и Гонкало Рамос и вратарят Арнау Тенас.

В Барселона, въпреки ранните проблеми с адаптирането към каталунския отбор и контузиите, Дембеле вкара 40 гола в 185 мача, спечелвайки три титли в лигата през 2018, 2019 и 2023 г. и две Купи на Испания през 2018 и 2021 г.

ПСЖ се засилва техните атакуващи възможности, като бъдещето на звездите Килиан Мбапе и Неймар все още е несигурно.

„Страстта и решителността, показани от Усман, когато се присъедини към ПСЖ, са фантастични и това е отношението, което се изисква от всички наши играчи“, каза президентът на ПСЖ Насер Ал-Хелаифи .

„Горди сме, че имаме още един френски победител от Световната купа в Пари Сен Жермен в момента, за да влезем в нова страхотна ера за нашия клуб.“

(FRANCE 24 с AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР