Английският езотеричен писател Джон Джоселин (1891-1964) размишлява върху Божествеността на

...
Английският езотеричен писател Джон Джоселин (1891-1964) размишлява върху Божествеността на
Коментари Харесай

Парадоксът на страст и спокойствие, нежна природа и непокорен дух при ТЕЛЕЦА

Английският таен публицист Джон Джоселин (1891-1964) размишлява върху Божествеността на Зодиака и величието на Човека. Неговата книга „ Медитации върху знаците на зодиака ” е първа стъпка към започнатото въздигане на астрологията до същинска духовна просвета, каквато е била в древността, въз основа на антропософската духовна просвета.

 Aries and Taurus constellations from the Mercator celestial globe, 1551, by Gerard Mercator (1512-1594) 

В този втори знак на Зодиака се показва една плодоносна сила, която може да донесе положително или зло. Неговата несгода е инерцията - успокоение непременно. Добрата му страна са сполучливи, на практика достижения, носещи действителни резултати. Родените под Телеца се усещат вкъщи си на Земята. Еволюиралият Телец вътрешно осъзнава, че както земята оплодява семената и довежда растения та до зрялост, по този начин земното тяло би трябвало да бъде облекло на висшия, духовния, небесния човек. Той осъзнава, че земното тяло съществува и извършва длъжността да бъде храм на Бога.

Телецът съставлява първичната мощ на желанието, която би трябвало да бъде преобразена в скъпо владеене на съвършения човек, изпълняващ волята на Отца. В Телеца човешките стремежи би трябвало да бъдат преобразени във воля. Физическото би трябвало да бъде употребявано като инструмент за облагородяване и издигане качествата на душата. Указвайки на тази истина, в допълнение на общоприетия знак на Бика този знак се показва и посредством облика на навита змия. Навивките й символизират съсредоточената латентна сила и складираните окултни сили, стоящи в безмълвие, подготвен запас, склад на странни сили, закупи ти през жътвите на голям брой земни животи. Източникът на тези сили е душата и силите за проявяване са според от любовта и чистотата. Телецът е нравствен източник на мощ. Тук имаме склад на мощни настроения, контейнер, по този начин да се каже, на скрита, затворена, прочувствена мощ, държана привързана към голяма мощна страст, коя то постоянно се освобождава посредством необичайно окултно, качество за молитва и прослава, представляващи същинска ария. Този знак ръководи гласните струни и дава израз на гласа, тъй като животът на ларинкса се демонстрира в Телеца, както и силата на работлив физически труд, опцията за струпване на пари и облаги посредством материални занимания и творби от земята.

Същината на Телеца не е единствено в твърдостта и упоритостта и в силата да работи търпеливо и непрекъснато за душевно-духовен екстракт или есенция - той прави тази алхимична активност - само че също и в тайната на звука и изразяването посредством говор; тъй като Телецът демонстрира силата да локализира, да оформя и произнася словото. Истински песни звучат от Телеца и постоянно му се дава талантливост да запише хармониите на небето, както виждаме това при Бетовен, при който изгрява средата на Телеца, където е Уран - това прави силата му още по-динамична и духовно заредена със състрадателната Христова обич. Когато се изследва портрета на Бетовен и се слуша неговата музика, човек доста по-дълбоко схваща огромната цел и мощ на Бика, в сравнение с в случай че прочете и най-хубавото изложение за този знак.

В съзвездието от оперни артисти и звезди откриваме огромен брой Телци, тъй като Телецът е знакът на песента и звука. Отново може да повторим, че същинската ария е действителна молитва и прослава на Бога, каквато е и песента на птиците. И както птичата ария разтваря пъпките на дърветата, по този начин особената душевно-духовна сила във и зад правилния локализиран тон, построява силите на Духа и разтваря душата за обич към мъдростта и истината, които са Бог. Следователно звукът, като източник на душевни сили, се демонстрира в знака на Телец, когато става чуваем в земни човешки тонове. Качеството и силата на човешкия диалект като креативна, лекуваща сила се вижда от ясновидците по какъв начин поражда в силите на неподвижните знаци, а изключително в знака на песента и звука, Телеца, който я довежда до съсредоточение и й дава направление, като качеството на звука се усеща, в случай че не се чува, в тембъра на тона. Гласът показва душата посредством звука във възприемания диалект и звук. В гласа могат да бъдат чути, почувствани и узнати мозъка и страстите на индивида, както и качеството на душата му. Говорът, произнасян посредством човешкия глас, споделя на духовния ценител цялата истина за дадения човек. Въпреки че има известна доза истина в изявлението на Талейран, че „ Говорът ни е даден, с цел да прикриваме мислите си ", и това е много правилно, що се касае до дипломатическите връзки сред народите, драматургът и поетът Бен Джонсън сподели истината, когато изрече „ Говорът (гласът) най-вече разкрива индивида: приказва, с цел да мога да те „ видя "! Гласът изскача от най-скритата и вътрешна наша част и е Образ на своя родител. Никакво огледало не демонстрира човешката форма и облик правилно, както неговия диалект. "

Тъй като Телецът демонстрира физическите сили на песента и звука, гърлото става или силата или слабостта на родените под този знак, съгласно качеството на техния Аз и съдбовния дълг, който би трябвало да бъде изплатен. Но общо взето Телците страдат от излишество на мощ, вместо от нейната липса. Те постоянно се поддават на страха, а по-късно ги атакува мързела, и несъразмерната грижа за себе си, което може да ги докара до пасивност и безучастие, поради тяхната егоистична обич към удобството. Такъв режим прекомерно бързо унищожава силата на тялото, заради липса на естествена, физическа, здравословна предприемчивост и неявяване на умствено-духовен живот. По целия свят към този момент виждаме разпространяването на този тип болест, тъй като индивидите отхвърлят да вършат изпитание, в посока, която да ги свърже с нравствен живот.

Уроците на Телците неизбежно ги въвличат в доста остри опитности по отношение на физическите неща, имущества и пари. Те нормално са доста способни да печелят пари и да се грижат финансово за други те, а и нормално се постанова да печелят пари за други хора, като част от техния съдбоносен дълг; това е в проекта на техния витален урок. Печалбарството наподобява да е основната пружина и цел на тяхната деятелност; те отдават своето време и сила за придобиване физически награди и посредством това научават доста значими уроци, от време на време и като погрешно насочват насъбраните си пари. Но даже и тук, по-видимо злото работи за извънредно положително, защото личността бива оголена от възпрепятстващите, духовно заслепяващите мозък и тяло. Телците рядко се допират до Духа и рядко осъзнават действителността преди да са минали през интервал на извънредно материалистична активност. Обикновено тяхното земно изпитание ги довежда в края на краищата до обновяване на живота им, от време на време това става даже след гибелта. Тогава най-сетне душата става послушна на Духа и плодът на земната умелост в духовните светове след гибел обръща мирогледа и дава опция на душата вярно да вижда. И в случай че уроците се научат, идващият живот може да бъде осветлен от Христовата светлина.

Никой различен знак не експлодира по този начин постоянно в разрушаващи стремежи, както Телецът, който потиска и сгъстява възприятията. В никоя друга част на Зодиака детайлът на крива преценка не е по този начин явен, било в мисъл, възприятие или предпочитание, тъй като спорните настроения вършат индивида неблагоразумен. Във връзка с това припомням си един мъж, който имах навика да поглеждам първо с душата си преди да му кажа „ положително утро ", тъй като в случай че не бях правил по този начин доста сутрини, щях да получа в отговор ръмжене, безмълвие или нещо по-лошо, според от количеството алкохол, което той към момента имаше в себе си. И би трябвало да се означи, че чувствените апетити са огромни в Телеца. Те са жадни за храна и могат доста да поглъщат; като че ли като бика имат доста стомаси.

Силите на волята и на желанията се държат в непроявена мощ в Телеца, лежат скрити и навити в душата, подтиснати и изтласкани обратно, до момента в който някоя преживелица или предизвикателство допре фитила и подпали арестуваната мощ - тогава тя избухва в детонация. Много неща са нужни, с цел да бъде подбуден Телеца към възбудено деяние, само че когато един път е достигната точката на кипенето, той се вбесява и излиза отвън себе си от яд, като полудял бик, и това нормално основава изненада за атакуващия го. Ако един Телец може да се освободи от своята устойчивост и апатичност - и това може да стане, когато придобие вътрешната светлина - и в случай че други положения са също мощни в неговия рожден хороскоп, то ползата му бива разсънен и му дава толкоз огромна упоритост към Духа на истината и към “проповядване на Евангелието и лечение на болните ", каквато преди този момент е имал към егоистични, користни и материалистични действия.

И въпреки всичко, в множеството Телци упорито стои възпрепятстващ, в случай че не разрушаващ, материализъм, един интелектуализъм, който изцяло се радва на живот, само изразен във физическото. Твърде постоянно тяхното боготворене на Златния Телец ги отдалечава от нозете на Учителя, на Христос. Те остават старомодни и консервативни; те постоянно смятат, че са самия космос, вместо единствено част от него. За да може човек в действителност да служи на космоса, належащо му е кръщение в божествена обич, с цел да бъде галактически образован. Когато това стане, индивидът осъзнава, че е инструмент на боговете и служи на небесните Йерархии с избрана и добре подредена цел.

Никакво мъмрене или помощ не ще накара Телците да поправят или преработят своите неточности и да се откажат от измамите си, с изключение на когато те се поддават на съвета на някого, който прекалено много обичат или от който се възхищават. Техните неточности в мислене и каузи могат да им бъдат показани единствено от някого, който надълбоко уважават; само че в случай че един път осъзнаят, че бъркат, те отстраняват грешката, в случай че несъмнено, тяхната воля е задоволително узряла да направи това. Най-доброто, което един Телец може да на учи в живота си и което е от изгода за него, е да осъзнае своята пасивност и устойчивост. Нека да застане лице в лице против огромното количество на своите предубеждения и омрази и да надделее своята мощна вътрешна въздържаност и свенливост. Неговото движение е много незабързано; в действителност толкоз постепенно, че съдбовните сили се разгъват със забавяне, с цялата пасивност на този знак, като въздействията на неговите самоизмами не престават и не престават, като постоянно го преследват, даже и след гибелта му. Ранната аргументация и въздействието на родителите са доста сериозни за дребния Телец. Техния живот постоянно се дефинира от типа родители, които основаната от самия него орис му позволява да получи. Трябва да бъде осъзнато от душите Телци, че целомъдрието е значима загадка за техния триумф и за запазването на виталните им сили и като водят позитивен живот, креативен по Христов метод, ще ги докара до прояснение, до момента в който разпиляването на тези сили дава за резултат привършване и опустошение на душата.

Парадоксът на пристрастеност и успокоение се показва в Телеца, тъй като качеството смирение и природа, която е доверчива, консервативна, нежна и добросърдечна, се съчетават в същото време с огнено зло, самоволие, опърничавост, непослушен дух, чиято мощ постоянно е най-малко равна на тази на съперника. Най-доброто нещо за Телците е да се отморяват посредством ария, музика и рисуване; и в този Венерин знак тази опция нормално съществува. Вярно е, че болшинството хора би трябвало да се научат, че няма друга цел с изключение на Бог, само че Телците особено би трябвало да осъзнаят този факт на земята, а не в региона на мъртвите, тъй като доста повече може да се направи и доста по-бързо да се напредне, в случай че тази истина се осъзнае до момента в който Азът към момента е във притежание на своето физическо тяло.

Забележителното възприятие на комизъм е огромна помощ и наслада за Телеца. Човек по-лесно и безстрашно минава през живота с такова качество на душата, тъй като то му дава опция да поддържа своята храброст и опция също да си резервира спокойствието, когато мрачевина и компликации се обрисуват отсега нататък. Способността да виждат и да се радват на комичната страна на едно състояние е английска, макар че американците считат, че на британците им липсвал хумора. Няма възприятие за комичното, което да се съпоставя с това щастливо владеене на британците – възприятието за комизъм и то като че доближава най-високия си израз, когато се появява заплаха от война. Такова възприятие за комизъм може да бъде проследено до неговата психологична връзка с оптимизма, който подсъзнателно вижда невидима, по-висша светлина.

Неща, които Телецът от време на време не схваща, нормално ги пренебрегва или ненавижда; и в случай че такива хрумвания или оферти му се натрапват, доста постоянно неговият яд се разсънва и показва в противопоставяне с твърдоглавата, неподлежаща на разумност мощ на имобилен знак. Ако обаче един път го накарате да разбере концепцията или проекта, той ще бъде по този начин корав в тяхното пробутване, колкото преди е бил срещу тях, заради липса на интерес или незнание. Волева мощ и неизменност има в Телеца, само че те не се демонстрират, до момента в който не се разсъни или интереса, или упоритостта, макар че тези подтици работят нормално постепенно, заради неподвижната мощ на този най-незабързан знак. Но когато един път някаква концепция бива превърната, или някаква задача се признае за нужна и се оформи избран проект, не се пестят нито старания, нито време, нито сила за постигането му.

Телецът е в действителност самата „ почва " на душата. Това е почва, която постоянно е грапава, сурова и от време на време груба и би трябвало да бъде изплатена. Възобновяването неизбежно става посредством земни сили, вградени в земно благосъстояние, пари, парцели и всички неща, обхващащи икономическия живот. Начина, по който метаболизмът на тялото работи, давайки положително здраве вследствие на поетата храна, способства за здравето и поражда силите, нужни за опозиция против заболявания - всичко това е от природата на Телеца. От всички неподвижни знаци Телецът е най-задържащ виталната мощ. При него най-здраво се държи в материята, спрямо другите знаци.

В Телеца силите на земята стават или берекет, или иго, според от това дали почвата на душата е избавена или не, тъй като този знак е резервоарът на сили, складът на минали жътви, насъбрани като съсредоточена сила; качеството на сгъстеност и консервираност е от минали животи и му е присъща. Истината за прераждането - повтарящите се животи на Земята - става ясна като се следят мъжете и дамите в тяхната човещина, само че това е изключително ясно при Телците, които са в положение да освободят зрели сили, дълго държани на склад от предишното. При Телците силите на миналите животи или се демонстрират в по-висока октава, или Телецът потъва заради личните си спирачки и подтиснатост. В това отношение още веднъж можем да напомним античния знак на Телеца, навитата змия, като осъзнаем, че в Телеца лежат скрити бездънни дълбини на постоянно обгорени, само че постоянно търсещи стремежи, които в края на краищата би трябвало да бъдат претворени във воля. Ще подчертаем, че качеството за скриване е повода на консервирането и съсредоточаването в този знак.

Телецът се ръководи от Венера и този знак постоянно е цяла пещ от любов, със мощни лечителни сили, заради което Телците могат да станат положителни масажисти, лекари, милосърдни сестри и прочие Обаче в случай че имаме поради негативното Венерино качество на този знак, може да придобием известна визия за това, което прави Телците чувствителни, отдадени на всемирски удоволствия и на изложение животинските си стремежи, обичащи храната и нормално са огромни месоядци, малко немарливи към облеклото и външния си тип. Разбира се, тези привички се изявяват напълно единствено в тези Телци, които живеят основно посредством своите

стремежи, които пък изцяло поробват същинския човек, висшето им себе. Когато обаче тези души се извърнат към Духа и тръгнат по пътя на волята, те демонстрират огромна мощ за концентриране и безгранично неизменност.

Няма различен знак, който да може да се съпостави с Телеца по струпване на витални сили; ето за какво неговата жизнеспособност е доста огромна. Тази изключителна жизнеспособност може да бъде нещо доста положително или доста зло, според от метода на живот - дали се живее посредством духовната воля или посредством плътските стремежи. Никой не може да се придвижи толкоз напред по пътя на завръщане към Бога, както един високоразвит Телец, като употребява своята воля, но и никой не може да пропадне толкоз надолу както Телец, който задоволява единствено своите скотски стремежи по необмислен метод. Във всеки случай този негативен Венерин знак дава на родените под него доста мощни прекарвания и случки, които хармонизират Аза на лицето към висшите октави на същинския живот и същинското мислене за бъдещето.

От „ Медитации върху знаците на зодиака ”, Джон Джоселин, изд. Аливго
Изображения: Wikimedia Commons; заглавно - Sidney Hall - Urania's Mirror - Taurus, 1825

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР