Английските отбори сътвориха историческо постижение в Шампионската лига. За пръв

...
Английските отбори сътвориха историческо постижение в Шампионската лига. За пръв
Коментари Харесай

Как английският футбол отново започна да мечтае за европейска слава

Английските тимове сътвориха историческо достижение в Шампионската лига. За пръв път от основаването на най-силния клубен шампионат пет тима от една страна доближиха до осминафиналите. Четири от тях завоюваха своите групи - " Манчестър сити ", " Манчестър юнайтед ", " Тотнъм " и " Ливърпул ". " Челси " също беше доста покрай това, само че направи голям брой пропуски против " Атлетико " (Мадрид) и остана на втора позиция зад " Рома ".

След няколко години, в които се представяха доста разочароващо, в този момент тимовете от Висшата лига дават поръчка да си върнат предходните позиции във футболна Европа. От сензационния успех на " Челси " през 2012 година нито един британски отбор не е достигал до финала.

Нещо повече, в предходните пет сезона едвам четири представителя на най-популярното състезание в света бяха измежду четвъртфиналистите - " Лестър " през 2017 година, " Манчестър сити " през 2016 година и " Манчестър юнайтед " и " Челси " през 2014 година

В пет от предходните шест случая, когато всички британски тимове преодоляха груповата фаза, най-малко един клуб от Висшата лига беше забъркан в борбата за трофея. Това не се случи само последния път - напролет на 2014 година, когато " Челси " беше спрян в полуфиналите от " Атлетико " (Мадрид).

Представяне като това през сезон 2007/2008, когато " Манчестър юнайтед " победи " Челси " във финала, " Ливърпул " стигна до полуфиналите, а " Арсенал " отпадна в четвъртфиналите, на този стадий наподобява немислимо.

Английските тимове обаче бележат забележителен напредък по отношение на предходните пет сезона и демонстрират подготвеност да провокират обичайните сили в шампионата през последните години - " Реал ", " Барселона ", " Ювентус " и " Байерн ", както и свръхподобрения ПСЖ.

Тимовете от Висшата лига завоюваха 70% от своите мачове в груповата фаза - доста повече от испанските (45.8%), италианските (44.4%), френските (41.6%) и немските (38.8%).

Мениджърите от Висшата лига към този момент остават внимателни в своите упованията си. Основната причина за това е извънредно натоварения сезон в Англия и интензитета, с който се играе там. В допълнение борбата за място в топ 4 се обрисува доста по-тежка от предходни години.

" Наличието на пет британски тима в осминафиналите значи, че равнището на Висшата лига е доста високо. Но да не забравяме, че този сезон е доста тежък. Трябва да се изиграят много мачове и когато се стигне до финалната фаза - четвъртфинали, полуфинали, британските тимове са натрупали огромна отмалялост в краката си. Заради съгласно мен ще е проблематично британски тим да завоюва Шампионската лига ", разяснява мениджърът на " Челси " Антонио Конте.

Жозе Моуриньо непосредствено съобщи, че " Манчестър юнайтед " не е измежду кандидатите за трофея. " Ние не сме измежду претендентите. Далеч сме от това. Има доста мощни тимове със страховит опит на това равнище. Ще забележим по какъв начин ще се развият нещата. Сега обаче ни предстоят доста мачове в Англия, тъй че забравяме за Шампионската лига за няколко месеца ", сподели португалецът.

Английските клубове обаче са доста подсилени спрямо предходни години. Мениджърите имат по-голям избор от играчи и все по-често вършат ротации в съставите си.

" Когато свърши груповата фаза, постоянно има доста мнения за чоп, противници и така нататък Но в последна сметка най-важното е в каква форма ще си, когато пристигна време за мачовете. Може в този момент да играеш добре, а през февруари да си цялостна злополука или пък тъкмо противоположното ", сподели Пеп Гуардиола.

" Ще бъде доста мъчно при съществуването на трите огромни кандидата ( " Реал ", " Барселона " и " Байерн " ) и останалите тимове. Ние обаче ще опитаме (да спечелим турнира) ", добави мениджърът на " Манчестър сити ".

Колегата му от " Тотнъм " Маурисио Почетино също съобщи огромни упоритости в шампионата. " Шпорите " се показват неубедително във Висшата лига, само че завоюваха групата си в Шампионската лига в конкуренцията на носителя на трофея " Реал " (Мадрид).

" Това е фантастично достижение за нашия тим, само че към момента има дълъг път до финала. Надявам се, че ще успеем да запазим равнището си. Мотивацията да играеш в най-хубавия шампионат в света е голяма. Разбира се, че ще опитаме да спечелим всеки мач, в който излизаме на терена, и да стигнем допустимо най-далеч ", съобщи Почетино.

Мениджърът на " Ливърпул " Юрген Клоп не приказва за упоритости. Той изрази голямо удовлетворение, че тимът му ще има опцията да премери сили с най-големите клубове.

" Не се случва постоянно да срещнеш " Байерн ", " Реал ", " Ювентус " и всички останали. Антонио Конте сподели, че няма лесни противници и не мисля, че някой ще бъде удовлетворен, в случай че ни изтегли на жребия. Ние също надали ще сме удовлетворени, когато забележим идващия си противник. Но сигурно ще бъдем подготвени за него ", съобщи германецът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР