Английските национали са готови да напуснат терена при расистки обиди

Английските национали са готови да напуснат терена при расистки обиди ...

Англичаните ще напуснат терена при прояви на расизъм в София или Прага.


Английските национали са готови да напуснат терена при расистки обиди срещу някой от тях по време на мача от квалификациите за Евро 2020 срещу България на 14 октомври в София. Преди срещата на "Васил Левски" Англия гостува на Чехия в Прага в петък, а футболистите на Гарет Саутгейт са обсъдили какво да правят при прояви на расизъм и в двата мача.

Нападателят на "Челси" Тамси Ейбрахам разкри, че в тима са готови дори да нарушат протокола на УЕФА за такива случаи. Според европейската централа има три стъпки. Първата е обиден играч да каже на капитана на тима си, който да уведоми рефера, а той да поиска дикторът на стадиона да призове феновете да спрат. При втора расистка проява съдията трябва изведе тимовете от терена, а дикторът да предупреди зрителите, че мачът ще бъде прекратен, ако не спрат. Третата стъпка е мачът да бъде спрян, ако обидите продължат. 

"Ако това се случи на някой от нас, все едно се е случило на всички. Хари Кейн дори каза, че ако всички не сме доволни, ако един играч не е доволен, всички ще излезем от терена заедно. Говорихме и за протокола (на УЕФА). Хари Кейн повдигна въпроса, че вместо да спазваме трите стъпки, може да решим да спрем мача, независимо какъв е резултата и ако не сме доволни, ще вземем решение като отбор дали да останем на терена или не. Ако нещо се случи и има предупреждение, а след това се случи още веднъж, ще вземем решение заедно с щаба", каза Ейбрахам. 

Защитникът на "Ливърпул" Трент Александър-Арнолд обаче смята, че тимът трябва да спази протокола, но допълни: "Ако се стигне до нещо екстремно, може да трябва да предприемем различно действие. Това е отборно решение, което всички трябва да вземем. Няма значение дали обиден е един или целият отбор - ние сме една група. Никой не трябва да се чувства неудобно на игрището."

Тайрън Мингс от "Астън Вила" пък припомни, че проблемът с расизмът не е решен и в Англия. "Факт е, че и нашата собствена страна не е перфектна в това отношение. Говорим за расизъм в други държави, но има такива проблеми и в Англия, която е далеч от идеална. И двете са проблем, за който хората не трябва да спират да говорят."

Ако англичаните напуснат терена заради проява на расизъм, УЕФА трябва да реши какви ще са последствията. Ако го направят при резултат в техен ущърб, той може да бъде счетен за краен. Освен това те ще загубят приходите си от УЕФА. 

Англия може да е без нападателя на "Манчестър Юнайтед" Маркъс Рашфорд, който все още не е напълно възстановен от травма в слабините. Вратарят Том Хийтън отпадна заради контузия, а на негово място бе извикан Дийн Хендерсън. Халфът Фабиан Делф също отпадна от тима заради травма, като на негово място няма да бъде викан друг играч.

Източник: segabg.com