Англия ни атакува остро за расизъм преди мача в София

Англия ни атакува остро за расизъм преди мача в София ...

Лумпен ни докарва наказание за расизъм.Англия ни атакува остро за расизъм преди мача в София между националните отбори на 14 октомври. След инцидент на "Уембли" в събота, когато националите паднаха с 0:4, българин е бил задържан на трибуните след расистки обиди към крилото на домакините Рахийм Стърлинг. Той е бил изкаран от стадиона от полицията, но след разпит в близкия участък е бил освободен. Футболната асоциация на Англия потвърждава, че става дума за едно задържано лице, и уточнява, че подобно поведение не се толерира на "Уембли", като пояснява, че УЕФА и селекционерът на домакините Гарет Саутгейт са информирани за инцидента.
Делегатът на мача едва ли го е премълчал в доклада си. На Острова темата отново бе подхваната наред с далеч по-важните информации за наближаващия Брекзит.
Селекционерът на "трите лъва" Гарет Саутгейт взе думата и този път, за разлика от изказванията за играта на българите при победата на тима му с 4:0, но отказа да е дипломатичен.
"Разбира се, че това ме притеснява - каза Саутгейт в интервю пред Sky sports. - Вече планираме някои неща в програмата си за пътуването до София. Ще обсъдим и с играчите тези детайли, преди да отпътуваме за мача. Знаем, че там имаме история с този проблем. Искаме да направим всичко възможно футболистите да са подготвени за това, което може да ги очаква. Не съм сигурен, че ще отидем в България и нищо такова няма да се случи отново".
През 2011 г., когато Англия ни гостува в евроквалификация, тъмнокожите играчи на гостите Тио Уолкът, Ашли Йънг и Ашли Коул се оплакаха, че са чували маймунски звуци от трибуните. Тогава УЕФА ни наказа тежко с една от най-големите дотогава глоби - 40 000 евро, и частично затвори трибуните на стадиона в София за следващия мач.
В Англия обаче определят санкцията като "твърде лека". Трибуни на "Васил Левски" ще бъдат частично затворени и без това за домакинствата с Англия и Чехия заради "дискриминационни символи и скандирания" по време на двубоите с Косово в София (2:3) и с Чехия в Прага (1:2).
Саутгейт изрази притеснение и от поведението на английските фенове при гостуването в София, както и за мача в Прага с Чехия, който също предстои на отбора му. Очаква се около 2500 англичани да придружават любимците си.
"Призовавам за адекватно и цивилизовано поведение нашите привърженици - каза селекционерът. - Нека това бъде просто едно приятно пътуване и вечер с хубав футбол. Надявам се, че сме надживели времената, в които имахме подобни проблеми, създаващи лошо име на английската игра", завърши селекционерът.

Източник: duma.bg