Англия е едно прекрасно място за пътуване - с много

...
Англия е едно прекрасно място за пътуване - с много
Коментари Харесай

Жп гарата Сейнт Панкрас е лондонският терминал на влаковете Eurostar

Англия е едно прелестно място за пътешестване - с доста история, забележителности, страсти, което скоро ще стане малко по-трудно налично за посещаване. Ако не обичате да пътувате със аероплан, или желаете да усетите "мириса " на пътуването и да виждате природа към вас и да преминавате през живописни градчета, най-добре можете да го извършите с трен.

До Лондон можете да стигнете с трен от Париж за два часа. Високоскоростният Eurostar ще ви води до "Сейнт Панкрас " - жп гара в северната част на Централен Лондон, директно до Британската библиотека (British Library, националната библиотека на Англия, втората по величина в света) и жп. гара "Кингс Крос " (King's Cross). "Кингс Крос " е издигната във връзка на Голямото ревю от 1 май до 15 октомври 1851 година в Лондон по план на Джон Търнбул и Люис Кюбит и е открита през 1852 година. Сградата е с правоъгълна форма, а присъща линия на нейната архитектура като здание от нов вид е отсъствието на украшения, има единствено носещи структури. В строителството са употребявани най-новите за времето материали: сводовете са от стъкло и метал, а фасадата е от железобетон.

"Сейнт Панкрас " е един от великите монументи на викторианската архитектура.

От 2007 година "Сейнт Панкрас " след огромна реорганизация става английският терминал на влаковете Eurostar. Eurostar е жп връзка сред Лондон и Париж, преминаваща през тунела под протока Ла Манш, прочут и като Евротунел - подводен железопътен тунел с дължина към 50 км, който свързва френския град Кале с английския град Фолкстоун. Влаковете са мощни и доближават скорост 320 км/час, само че разрешената в тунела е 160 км/час.

Красивата постройка на жп гарата Сейнт Панкрас е издигната през 1866-1868 година в неоготически жанр (архитектурно течение, стремящо се към възобновление на средновековните форми) по план на Джордж Джилбърт Скот и дълги години е била хотел (Midland Grand Hotel). Сградата от червени тухли чудесно се вписала в архитектурата на Лондон. Покритото със стъкло перонно пространство (на британски: train shed) e по план на популярния железопътен инженер Уилям Хенри Барлоу и е най-голямото в света за времето си. Друга забележителност е часовниковата кула. Тя е приключена през 1873 година, висока е 83 метра и по това време е най-високата постройка в света (от 1889 година (заедно с Аудиториум Билдинг в Чикаго, Съединени американски щати - 82 м) до 1890 година, когато е издигнат "Ню Йорк Уърлд Билдинг " в Ню Йорк, Съединени американски щати с височина 94 метра).

През 1935 година хотелът е затворен и постройката е употребена за офиси (до 2011 г.) на железопътни компании под името "Сейнт Панкрас Чеймбърс ".

По време на бомбардировките на Лондон през Втората международна война е отчасти разрушена, само че бързо заработва още веднъж. По време и на двете международни войни от жп гара "Сейнт Панкрас " заминавала на фронта бойците и евакуирали лондонските цена в провинцията.

Най-голямата заплаха за постройката настава през 60-те години на предишния век, когато градоустройствените проекти плануват тя да бъде разрушена и гарата да се сплоти с близката "Кингс Крос ", само че публичното мнение се възпротивява и в последна сметка постройката е оповестена за архитектурна забележителност през 1967 година. Най-голяма е заслугата на сър Джон Бенджамин - стихотворец, романтик и създател на Викториансокто общество. В знак на благодарност към него е сложена негова бронзова статуя. А в "Бенджамин пъб " можете да опитате бира, която носи името на спасителя на жп гарата.

През 2007 година е приключена огромна реорганизация на гарата, при която става допустимо приемането на високоскоростни влакове. Построен е специфичен терминал за влаковете Eurostar от и към континентална Европа паралелно със съществуващите перони, обслужващи вътрешните посоки в посока север и югоизток. В реконструираната гара има 15 перона, търговски център и автобусна гара, петзвезден хотел, както и връзка с Лондонското метро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР