Ангелкова: Над 4 480 000 чуждестранни туристи са почивали през

...
Ангелкова: Над 4 480 000 чуждестранни туристи са почивали през
Коментари Харесай

Ангелкова: Над 4 480 000 чуждестранни туристи са почивали през този летен сезон у нас

Ангелкова: Над 4 480 000 задгранични туристи са почивали през този летен сезон у нас
Над 4 480 000 задгранични гости са почивали в българските курорти през юни, юли и август, което е растеж с към 3.6%. Това регистрира министърът на туризма Николина Ангелкова след работна среща с представители на туристическия отрасъл, професионални сдружения, специалисти, на която бяха разисквани резултатите от „ Лято 2018 ” и подготовката за идващия летен сезон, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Приходите единствено за юни и юли месец са 1.2 милиарда евро, което също е растеж от към 8.1% ”, добави още Ангелкова, а приходите от интернационален туризъм за първите 7 месеца на годината са над 2 милиарда евро или с над 8.6% растеж спрямо 2017 година

Тя сподели, че се следи и наклонност във връзка с пазарите, които ни посещават.

„ На първо място това лято е Румъния, на второ място е Германия, на трето Гърция, по-късно Русия и Турция. Имаме огромни растежи във връзка с Чехия, Полша, Израел. Имаме нови пазари за лятото като Съединени американски щати, Норвегия, Испания. По отношение на лятото имаме над 30 000 туристи от Испания, която е наш директен съперник в този артикул. Успяваме и това лято да се нареждаме като една сполучлива и устойчива туристическа дестинация “, изясни министърът.

Ангелкова добави, че за миналия летен сезон са направили над 300 инспекции на морския плаж, както и че се следи спад в броя на сигналите.

„ Миналата година бяха над 420, тази година са над 250. Това демонстрира, че концесионерите и наемателите усъвършенстват продукта, който оферират и съблюдават условията на законодателството. Бележим и рекорден растеж в събирането на санкции. Над 600 000 лв. санкции и неустойки сме наложили това лято от осъществените инспекции като над 350 000 от тях към този момент са платени “, посочи министърът на туризма.

Глобите са били налагани най-вече поради по-малкия брой на спасителите, липса на профилирани пространства и липса на достъп за хора с увреждания, за съществуване на търговски зони, които са били отвън утвърдените от министъра схеми.

Ангелкова добави още, че за първи път, откогато се стопанисват и ръководят морските плажове, от началото на годината до момента са завършени или са в развой на привършване на 28 процедури за отдаване на морски плажове. В проекта за концесиите на морските плажове е планувано в границите на идващите 2 години да бъдат отдадени още над 39 плажа чартърен.

„ Намалили сме и броя на неохраняемите плажове с съвсем 25% от 2015 година. Тази година те са 86. Техният брой непрестанно понижава, което значи, че има дълготраен интерес към тази активност ”, сподели още министър Ангелкова.

Тя акцентира, че забележителен дял в туристическия артикул има и селския туризъм, който се предлага в 62% от територията на България.

„ Нощувките, които са осъществени в тези места за настаняване с под 10 кревати, са горе долу 30-40% от нощувките, които се осъществят в страната. Национален статистически институт регистрира единствено данните в местата за настаняване над 10 кревати. Тоест имаме един много по-голям растеж във връзка с реализирането на нощувки в местата за настаняване с под 10 кревати “, сподели още тя.

Тя разяснява, че продължава работата на ведомството по редица закони, които да подсигуряват триумфа на идния летен сезон.

„ По отношение на Закона за туризма тематиките които остават са свързани със статута на националните курорти, усилване на пълномощията на консултативните препоръки по туризъм, въвеждането на специфичен обединен код за местата за настаняване и хранене. От законопроекта сме извели тематиката, обвързвана с туристическия инспекторат и обединяването на сектора, тъй като изисква в допълнение съгласуване", изясни Ангелкова.

Тя съобщи, че е отпаднало предлагането, обвързвано с непринуден етикет за качество с предложение подобен да бъде издаван при предпочитание от някои от Неправителствени организации и добави, че във връзка с Закона за устройството на Черноморското крайбрежие – групирането и категоризирането на морските плажове, както и включването и детайлизирането на административно-наказателните уредби.

Стана ясно още, че до края на годината ще проработи Националната единна система за настаняване - ЕСТИ.

„ Няма да има никакъв компромис в това отношение. До края на годината системата ще стартира да действа. Всичко се движи в границите на условията по контракт. Очаквайте декември или януари да тестваме дружно демо версията на системата", съобщи министърът и добави, че с изключение на нея ще показват и въвеждането на всички типове електронни услуги във връзка с нашите регистрационни режими. Също по този начин е въведена и лицева идентификация, освен електронен автограф, посочи Ангелкова.

В умозаключение министърът на туризма разкри, че се насърчаване на общи туристически артикули като такива се плануват с Гърция, Сърбия и Турция.

„ По отношение на далечните пазари – Китай преди всичко, по-късно Южна Корея, Индия и Съединени американски щати. Надявам се до края на годината да успеем да представим съответно един взаимен маршрут с сътрудниците от Гърция “, посочи тя и съобщи, че България не изисква визи от туристи, които имат Шенгенска такава.

В същото време изпълнителният шеф на Националния ръб по туризъм Поли Карастоянова сподели, че на следващия ден ще внесат предложение за нов механизъм за повишаване на бюджета за туризъм до 1% от държавния.

„ Имахме самочувствието да предизвикваме общо писмо, което през днешния ден ще бъде подадено на вниманието на министър-председателя и на зам. министър-председателя по икономическа политика, министрите на туризма и финансите, както и ръководителите на 2-те комисии в Народното събрание, които ще гледат бюджетът за идната година. Нашето виждане е, предвид на геополитическия разбор на туристическото развиване на конкурентни за нас дестинации и отчитайки устойчивия растеж на развиване на българския туризъм, нуждата от по-голям мащаб от смяна във визията за това по какъв начин се дефинира бюджетът за туризъм", изясни Карастоянова и изясни, че те оферират бюджетът, с който разполагат да бъде от 0.5%, което би формирало към 32 млн. лв. за 2019 година със заложен механизъм за последователно повишаване до 1% “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР