Ангела Меркел възнамерява да постави четвъртия си мандат начело на

...
Ангела Меркел възнамерява да постави четвъртия си мандат начело на
Коментари Харесай

Кабинетът Меркел 4 - правителствена програма под знака на Европа


Ангела Меркел има намерение да сложи четвъртия си мандат отпред на немското държавно управление под знака на Европа. Ето какви са главните точки в държавната стратегия на нейната консервативна празненство и социалдемократите, систематизирани от Франс прес.

Преоценка в средата на мандата

За разлика от предходните две държавни управления, в които канцлерката Ангела Меркел контракти поддръжката на Социалдемократическата партия (СДП), сегашната стратегия планува " преоценка в средата на законодателния мандат ", т.е. след две години.

Социалдемократите настояха за това, с цел да си обезпечат опция да изоставен обединението, в която влизат насилствено, и евентуално, с цел да провокират подозрения за предварителни избори. СДП изтъргуваха на добра цена присъединяване си в съюза: те получават няколко основни министерства, в това число финансовото.

Европа

Двете партньорски партии желаят да трансфорат Европа в приоритет след месеци съвсем цялостно безмълвие по този въпрос от страна на Берлин.

Илюстрация за това е разделът, озаглавен " нов напредък за Европа ", с който стартира съдружното съглашение. В него се приема да се усили вноската на Германия в бюджета на Европейски Съюз. " Искаме да подсилим финансово Европейски Съюз, с цел да може той по-добре да извършва дилемите си ", се споделя в текста.

Документът планува трайно подсилване и реформиране на еврозоната дружно с Франция, с цел да стане тя по-устойчива на рецесии. Той поддържа внимателно една от най-спорните хрумвания на Еманюел Макрон - основаване на капиталов бюджет на еврозоната, с цел да се помогне за стабилизирането й и да се поддържат структурните промени. Берлин желае също да се сътвори Европейски валутен фонд.

Не се загатва и дума обаче за друга френска концепция - основаване на пост финансов министър на еврозоната.

Миграция

Споразумението наподобява благосклонно към консерваторите. Те постановиха фиксиране на горен предел за годишния брой претенденти за леговище, идващи в страната - сред 180 000 и 220 000. Пристигането на над един милион души от 2015 година спомага за възхода на крайната десница и за намаляване на позициите на Ангела Меркел.

Събирането на разграничени фамилии, прекратено от началото на 2016 година за стотици хиляди бежанци с краткотраен статут, ще може да се възобнови от август, което СДП преглежда като своя победа. В реалност броят е алегоричен: закрепен беше месечен таван от 1000 души.

Икономика и обществена отбрана

Най-сетне беше реализиран компромис по две условия на СДП, които дълго блокираха договарянията: понижаване на диспропорциите в опазването на здравето посредством равнене на цените, по които се заплаща на лекарите от държавните и частните здравноосигурителни каси. Сегашната разлика докара до здравно обслужване " на две скорости " в Германия.

Освен това потреблението на срочни трудови контракти ще бъде по-стриктно регламентирано.
След продължителни полемики страните се схванаха да понижат от 24 на 18 месеца продължителността на срочните трудови контракти, налагани от работодателя без причини, прецизира Ройтерс.

Колкото до останалото, държавните каси в никакъв случай не са били толкоз цялостни - разполагаемите бюджетни средства възлизат на към 45 милиарда евро. Целта обаче продължава да е запазването на уравновесен бюджет. И в това отношение СДП, която настояваше за по-голяма обществена правдивост, реализира непълен триумф.

Във фискален проект документът прецизира, че няма да има нарастване на налозите за най-богатите, обратно на настояванията на СДП. Същевременно социалдемократите, които поемат финансовото министерство, ще наблюдават да няма понижаване на налозите.

Подготвяне на бъдещето

При все по-застаряващото немско население, двете огромни партии се договориха да лимитират увеличението на пенсионните вноски до 2025 година

По отношение на климата, обединението удостовери отдръпването на набелязаната цел до 2020 година нездравословните излъчвания да бъдат понижени с 40 % спрямо нивото от 1990 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР