Ангела Меркел удари звучен шамар на собствения си външен министър,

...
Ангела Меркел удари звучен шамар на собствения си външен министър,
Коментари Харесай

Меркел и американската мечта

Ангела Меркел удари гласовит пестник на личния си външен министър, който си разреши да призове Европа да се разграничи по-ясно от Съединени американски щати като отхвърли самодейността му и я дефинира като " израз на персонално мнение ", което не е разисквано авансово с нея.

Меркел акцентира, че съдействието в региона на сигурността сред Европа и Съединени американски щати остава " извънредно потребно ". " За мен то има огромна тежест ", добави тя.

Вътрешногерманският спор добре илюстрира както ниската точка, до която Тръмп е довел трансатлантическите връзки, по този начин и усложненията, които европейските водачи имат при формулирането на пореден метод към Вашингтон.

Бързата интервенция на Меркел в отговор на обява от сряда в ежедневника Handelsblatt, в която външният министър Хайко Маас изрича догатката, че различията сред Европа и Съединени американски щати имат доста по-дълбоки корени, в сравнение с разочарованието от Тръмп. След 70 години на взаимозависимост от Съединени американски щати, Европа би трябвало да се стреми към един " нов международен ред ", сподели Маас.

" Съвпадението на полезности и ползи, което формираше връзките ни през последните две генерации, понижава ", написа Маас. " Предишното значение на спора Изток-Запад е в историята. Тези промени започнаха много преди избирането на Тръмп и ще продължат и след края на президентството му. "

Според Маас верният отговор е Европа да отстоява по-категорично личните си ползи в редица области — от финансите до сигурността, да сътвори едно " уравновесено партньорство " със Съединени американски щати.

Той предложи Европа да сътвори " самостоятелна от Съединени американски щати " система за финансови преводи като напомни мощното американско въздействие върху SWIFT, основаната в Белгия интернационална междубанкова платежна система. Администрацията на Тръмп употребява SWIFT като инструмент за наказания като разпореди на организацията да приключи достъпа на иранските банки, което съществено раздразни Европейски Съюз.

Маас не изясни по какъв начин Европа би могла да сътвори сходна мрежа система без присъединяване на най-голямата стопанска система в света. Меркел мигновено отхвърли неговата концепция като означи, че сегашната система има " решаващо значение " за битката против тероризма.

Макар че не е извънредно за Меркел обществено леко да скастря своите министри, в сходни обстановки нормално не става въпрос за толкоз сензитивна тематика, каквато са връзките сред Германия и Съединени американски щати. Това изяснява и бързия отговор на канцлера.

Напрежението сред Меркел и външното министерство, следено от нейните съдружни сътрудници, социалдемократите, тлее от дълго време. През своя 13-годишен мандат, Меркел съумя да овладее контрола върху най-важните аспекти на външната политика на Германия, в това число множеството европейски въпроси и трансатлантическите връзки, което трансформира външното министерство значително в безгласна писмен знак.

Маас, някогашен министър на правораздаването, който встъпи в служба по-рано тази година, е следващият външен министър, който има " привилегията " да почувства гнева на Меркел.

В текста на своята публикация Маас се пробва да открои дълбоките връзки сред Америка и Европа и даже разказва едно свое странствуване в Съединени американски щати като юноша " с " Нюйоркска трилогия " на Пол Остър в джоба и музиката на Брус Спрингстийн в ушите ".

Това обаче, което раздруса читателите от двете страни на Атлантика, беше догатката на Маас, че Европа би трябвало да бъде подготвена да гледа на Съединени американски щати не като на съдружник, а като на евентуален противник.

" Когато Съединени американски щати преминат линията, ние европейците би трябвало да бъдем [техен] контраст, колкото и мъчно да бъде това ", счита Хайко Маас.

" От стратегическа значимост е да разбираем на Вашингтон, че ние желаеме да работим взаимно. Но също по този начин, че няма да позволим да вършиме, каквото си поискате, освен това за наша сметка “.

Маас надалеч не е първият почитан немски политик, който слага въпроса Европа да бъде по-независима от Съединени американски щати. Миналата година Меркел прикани европейците да " вземат ориста в личните си ръце ", тъй като " отмина времето, когато можехме изцяло да разчитаме на други ".

Меркел обаче направи тези мнения в една баварска тента по време на предизборната акция. Те останаха прекомерно неразбираеми, с цел да могат да се дефинират като апел за деяние. Нещо повече, тя не продължи в същия дух. Досега Германия не е направила нищо, с цел да се дистанцира от Съединени американски щати. Меркел даже направи опит да усъвършенства връзките.

Последното по всяка възможност изяснява нейната остра реакция на по-агресивния звук на Маас.

И въпреки всичко Маас, изгряваща звезда на СДП, в който някои виждат предстоящ претендент за канцлер, добре схваща, че споделя на германците това, което желаят да чуят.

Според извършено неотдавна социологическо изследване повече от половината немци считат, че връзките със Съединени американски щати са " неприятни ". Според друго проучване на публичното мнение, оповестено предишния месец, подобен % са уверени, че Европа може да се грижи за сигурността си и без помощта на Съединени американски щати.

Въпреки че като се има поради дълбоката непопулярност на Тръмп в Германия, сходни резултати може и да не са изненадващи, тези настройки показват, че множеството германци не осъзнават до каква степен подвластна е тяхната страна от Съединени американски щати, както от икономическа, по този начин и от военна позиция.

Съединени американски щати са най-значимият експортен пазар за Германия, съставляващ съвсем 10% от всички артикули, които страната продава в чужбина. 33 000 американски бойци, ситуирани на немска територия, ясно обрисуват уговорката на Америка за отбрана на Германия (без даже да загатваме нуклеарните оръжия); приносът на Съединени американски щати за немската сигурност доста мъчно би могло да бъде сменен.

В кратковременен проект още по-важно е шерването на разследваща информация от американските служби с Германия и с другите европейски съдружници, което спомогна за осуетяването на забележителен брой терористични заприказва.

Неотдавна германците показаха поддръжка за увеличението на разноските за защита, което да разреши страната им да размени отбраната от Съединени американски щати, която до момента те употребяват всъщност гратис. Това обаче ще коства повече, в сравнение с множеството от тях осъзнават и в някои случаи няма да може да не бъде открит съответен еквивалент.

Самият Маас, в своя проект за повече европейска автономност предизвести, че " дяволът е в хилядите елементи ". Да бъде приета суровата реалност, че Европа е подвластна от Съединени американски щати, ще бъде още по-трудно. /БГНЕС

-----------------------------------------------------------------

Матю Карнитшниг - " Политико "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР