Ангела Меркел ще управлява четвърти мандат. Партията й Християндемократически съюз

...
Ангела Меркел ще управлява четвърти мандат. Партията й Християндемократически съюз
Коментари Харесай

Меркел спечели, голям губещ и изненада. Очертава се коалиция Ямайка

Ангела Меркел ще ръководи четвърти мандат. Партията й Християндемократически съюз печели 32,5%, сочат първите резултати от екзит пол. Победата й обаче е помрачена от историческия пробив навън антиимигрантската извънредно дясна партия в Народното събрание.

Консервативният блок на Меркел печели сред 32,5 и 33,5 % и има огромна преднина пред класиралата се втора Социалдемократическа партия, която има 20-21 на 100. Това е с 5,7 на 100 по-малко от вота през 2013 година

Това са рекордно ниски резултати за партията и те са огромният губещ.

С 13,5% в трета политическа мощ се трансформира „ Алтернатива за Германия” – първата крайнодясна партия в Бундестага от десетилетия. Това е и огромната изненада, съобщи NOVA. Очакванията бяха за по-малко проценти.

Избирателните секции затвориха в 18 ч., 19 ч българско време, и малко по-късно се появиха първите резултати от exit poll (екзит пол) – анкети с към този момент дали своят вот гласоподаватели на изхода на изборните секции. По предписание резултатите от exit poll отразяват и крайния резултат от гласуването. Местата в Бундестага са 598, а 61,5 млн. германци имаха право на глас.

Какво следва

Консервативният блок на федералния канцлер Ангела Меркел Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз губи

към 7,6% спрямо изборите през 2013.

След четири години в Бундестага се връща Свободната демократическа партия (СвДП), която ненадейно събра към 10,5 на 100 от гласовете.

„ Зелените” също демонстрираха висок резултат – те имат поддръжката на 9,4% от гласоподавателите, а Лявата партия – на 8,9 на 100.

За пръв път от 1953 в Бундестага ще бъдат показани шест партии.

Възможен е единствено един вид за образуване на ръководеща коалиция

– „ Ямайка” (блокът ХДС/ХСС, свободните демократи и „ зелените”).

Възможността за „ огромна коалиция” (блокът ХДС/ХСС и социалдемократите СДПГ на Мартин Шулц) отпадна. СДПГ призна провалянето си и към този момент разгласи, че минава в съпротива.

Шулц призна провалянето, само че остава отпред на партията. „ Не постигнахме задачите, сложени на тези избори. Загубихме изборите”, сподели Шулц.

"Изпълнихме стратегическата си задача и станахме най-голямата мощ.

Имаме за задача да съставим държавно управление. Без нас то не може да бъде образувано ", акцентира Меркел.

„ Алтернатива за Германия” занапред нататък става неофициален водач на опозицията в Бундестага, сподели водачът й Александър Гауланд.

Предварителните публични резултати от федералната изборна комисия ще бъдат оповестени тази нощ.

След разпределението на мандатите ще се сформира държавно управление и ще бъде избран федералният канцлер.

Парламентът на Германия се образува по смесена система и в него влизат най-малко 598 депутати. 299 места се разпределят по партийни листи, а другата половина заемат претенденти, победили в едномандатните изборни региони.

Често се случва броят на депутатите да се окаже по-голям. Това става поради преразпределение на мандатите в региони, където броят на имащите право на глас се е трансформирал. Така, през 2013 бяха преразпределени 33 спомагателни мандата. В днешните парламентарни избори участваха най-вече партии от момента на обединяването на Германия.

По данни на федералната изборна комисия претенденти са издигнали 42 партии, като 16 вземат участие в избори за първи път. За места в Бундестага се борят 4828 претенденти, 1 400 от които са дами, което е връх от 29 %. Най-много представителки на нежния пол имат „ зелените” – 47 %, а минимум – 22 на 100 – баварските консерватори от ХСС.

„ Средният” немски претендент за народен представител в Бундестага през последните 4 години се е подмладил и възрастта му е 46,9 години. Най-младият кандидат е на 18 години, а най-възрастният – на 89. Всеки трети евентуален национален фаворит има висше обучение, 7,2% са студенти и учащи, а 5,3% – пенсионери.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР