Ангела Меркел с президента на Кот д`Ивоар Аласан Уатара Германският

...
Ангела Меркел с президента на Кот д`Ивоар Аласан Уатара Германският
Коментари Харесай

Труден дебат за миграцията на срещата на върха ЕС-Африка


Ангела Меркел с президента на Кот д`Ивоар Аласан Уатара

Германският канцлер Ангела Меркел прикани за повече поддръжка за битката на Африка против противозаконната миграция дни откакто отчет за съществуването на пазари за плебеи мигранти в Либия възмути света, съобщи ДПА в сряда.

Това е " доста прочувствена " тематика, сподели Меркел на петата среща на върха сред Европейския и Африканския съюз, почнала в сряда в икономическата столица на Кот д'Ивоар - Абиджан.

За Европа и Африка е от общ интерес противозаконната миграция да спре и да се основат законни благоприятни условия за хората от Африка за образование и обучение при нас, сподели Меркел.

На двудневния конгрес се чака за миграцията, сигурността и развиването на младежите да приказват повече от 80 европейски и африкански водачи, в това число Меркел и френският президент Еманюел Макрон.

В центъра на вниманието ще е основаването на по-добри просветителни и стопански благоприятни условия за бързо увеличаващото се африканско население, което по данни на Организация на обединените нации се чака до 2050 година да нарасне повече от два пъти - на 2,4 милиарда души.

Около 60 % от популацията на Африка е на възраст под 25 години.

Европейски Съюз храни огромни очаквания, че икономическата поддръжка за Африка в последна сметка ще понижи броя на хората, които прекосяват Сахара и Средиземно море (най-опасния миграционен маршрут в света), с цел да стигнат до Европа.

Международната организация по миграцията (МОМ) тази седмица заяви, че за четвърта поредна година броят на починалите или изчезнали в Средиземно море мигранти надвишава 3000.

Сложно политическо тестване за европейските водачи

Европейските водачи, подложени на напън вкъщи си от възхода на крайната десница, се надяват да избегнат сложен спор за миграцията на среща със свои африкански сътрудници в Кот д'Ивоар, отбелязва Ройтерс.

Съобщенията, появили се този месец, за малтретиране на африкански мигранти в Либия, провокираха яд на континента и заплашиха да слагат миграцията на челно място в дневния ред на срещата на върха и по този метод да сложат акцента върху една тематика, заредена с политически риск.

На немската канцлерка Ангела Меркел и на френския президент Еманюел Макрон, които оглавяват френско-германската ос - сърцевината на Европейския съюз, следва комплицирано политическо тестване, когато седнат на масата с държавните водачи от Африканския съюз.

Италия, която е в челните редици на акцията за ограничение на имиграцията към Европа, се готви за избори при започване на идната година, а популисткото Движение " Пет звезди " води в социологическите анкети. Антиимигрантската и евроскептична Северна лига също печели поддръжка.

" Всички ние имаме личен интерес да не трансформираме тази среща в конференция за миграцията ", сподели почитан икономическата чиновник от Европейски Съюз, представен от Ройтерс в навечерието на форума.

Срещата има за цел да се концентрира върху проблемите на развиването, които от дълго време са крайъгълен камък на политиката на Европейски Съюз в Африка и имат допирателна връзка с миграцията. Темата за вложение в младежта обаче е самопризнание, че има проблем с всеобщата безработица и с бедността, които карат доста млади африканци да напущат домовете си в търсене на по-добър живот.

Изглежда все по-малко евентуално водачите на Европейски Съюз да съумеят да избягат от сложните въпроси на своите африкански сътрудници. Скоро откакто Си Ен Ен популяризира неразбираемите фрагменти от Либия този месец, които наподобява демонстрират по какъв начин мигранти биват продавани като плебеи, африканските държавни управления започнаха да отзовават дипломатите си от Триполи. Избухнаха митинги във Франция, Сенегал и Бенин.

Президентът на Кот д'Ивоар Аласан Уатара прикани либийските търговци на плебеи да бъдат предадени на Международния углавен съд. Либийските управляващи дадоха обещание да проверяват обвиняванията в иго. Но и Европейски Съюз е на прицела на гнева и недоволството.

" Именно те ни заградиха пътя и ни оставиха в ръцете на тези либийци ", споделя пред Ройтерс Шерифу Сахинду, пиейки чай край джамия в квартал Йопугон в Абиджан. Сахинду и няколко други мъже, които му правеха компания, споделиха, че са съумели да се доберат до Либия, само че не и по-нататък. Всички са чули за пазара на плебеи и всички познават някой, който е " останал във водата " - локален евфемизъм за гибел по рисковото мигрантско трасе (към Европа).

Имиграционният бумеранг

Както и други африкански водачи, Уатара приканва Европа да открие легални пътища за миграция от континента, употребявайки механизми като визи за студенти и за краткотрайна работа.

" Европа и европейците не би трябвало да се опасяват, тъй като Африка и африканската юноша могат да дадат доста на Европа ", сподели той в изявление за френския новинарски тв канал " Франс 24 " тази седмица.

Но в настоящия политически климат всяко предложение, предвиждащо повече африканци да дойдат в Европа, се счита за неуместно от доста водачи в Европейски Съюз. Самата Меркел е най-видната жертва на имиграционния бумеранг. В разгара на миграционния напор в Европа през 2015 година тя разгласи политика на " отворени порти " за бежанци и търсачи на леговище, като пусна в страната над 1 млн. мигранти.

Антиимигрантската крайнодясна партия " Алтернатива за Германия " поведе акция против тази политика и завоюва към 13 на 100 от гласовете на изборите през септември, с което усложни напъните на Меркел да образува съдружно държавно управление и отслаби лидерската й позиция в Европейски Съюз.

Други европейски водачи, които твърдо поддържат политиката на Европейски Съюз, също се притесняват, че може да станат жертви на този избухлив проблем. " Ако кажете: аз имам право на цялостен и категоричен достъп, не съм в положение да обясня това на своята междинна класа, на хора, които работят и заплащат налозите си ", сподели (френският президент) Макрон по време на развълнуван спор със студенти в Буркина Фасо във вторник. " Какво да им кажа? ", запита риторично той.

Именно сходни политически сметки спъват по този начин нужните политически решения, споделя пред Ройтерс Уилям Суинг - водач на Международната организация по миграцията.

" Сърцевината на казуса е отровната атмосфера, която се шири навсякъде към този момент от няколко години. И то освен в Европа. Импулсите за миграция са налице и те няма да изчезнат. Очевидно е, че нашата политика следва да се промени. "

Очаква се обаче европейските представители на срещата на върха да обещаят помощ, като повторят постоянно звучащите апели за " проект Маршал " за Африка за основаване на работни места и повишение на приходите, което да даде на евентуалните мигранти мотивация да си стоят в родината.

Африканските органи за сигурност, на които се разпорежда да пресичат мигрантските канали, също ще получат своя дял от европейските пари. Подкрепата на Европейски Съюз за либийските управляващи, в това число италианската помощ за либийската брегова защита, съумя да понижи на половина броя на мигрантите, пристигнали в Европа през Средиземно море т.г. Макар че е приветствана в Италия, тази стратегия, довела до основаването на големи центрове за задържане в Либия на хванати мигранти, бе жигосана от правозащитния началник в Организация на обединените нации Зейд Ал Хусейн.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР