Ангела Меркел е на 63 години, от които е прекарала

...
Ангела Меркел е на 63 години, от които е прекарала
Коментари Харесай

Меркел успя с коалиционното споразумение, но позициите й са отслабени

Ангела Меркел е на 63 години, от които е прекарала 12 като канцлер на Германия. Тя дълго време изглеждаше непоклатима отпред на страната, само че преди началото на четвъртия си мандат е отслабена от рецесията с мигрантите и четирите месеца политическа неразбория, написа " Франс прес ".

Днес най-сетне бе подписано съглашение за съдружно държавно управление с Германската социалдемократическа партия, само че Меркел ще би трябвало да изчака още три-четири седмици преди да разбере дали редовите социалдемократи одобряват документа с референдум.

От есента нещата вървят изкривено за канцлера, като се стартира от парламентарните избори през септември, на които консервативното й семейство записва най-ниския си резултат от 1949 година, в това число поради възхода на крайната десница, която печели последователи с изявленията си против мюсюлманите и Меркел.

Големите немски вестници към този момент приказват за

" ерозия " на Меркел,

за крах, и даже позволяват някой различен да поеме канцлерския пост преди края на мандата през 2021 година

През есента на 2015 година Меркел реши да отвори страната си за стотици хиляди претенденти за леговище, които даде обещание да интегрира и пази. Тя изясни с " християнски полезности " историческото си решение, което взе без съвещания с европейските сътрудници.

В края на 2015 година канцлерът, която по-рано бе описвана като нацистка поради неотстъпчивостта си към финансирането на Гърция, се трансформира в " майка Тереза ", в " Мама Меркел " на бежанците. Година по-късно, след идването на власт на Доналд Тръмп, медии и политици я афишират за " водач на свободния свят ".

Медалът обаче си има и противоположна страна. Мигрантската рецесия поражда паники, настава боязън от исляма и атентатите и някои от консервативните й гласоподаватели се пренасочват към крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ).

През септември предходната година АзГ за пръв път влиза в Народното събрание. Разбито е едно от следвоенните табута.

Миграционната политика на канцлера я отслабва

и в Европа. Както тя отхвърля отказва да поема непознати задължения, по този начин партньорска коалиция отхвърля да поема нейните мигранти.

Ангела Меркел значително се е възползвала от икономическите промени, които задейства предшественикът й социалдемократ Герхард Шрьодер и е упреквана от критиците си, че откогато е поела поста през 2005 година не е подхванала нищо за създаване на бъдещето.

Според съперниците й единственото й значимо дълготрайно решение - отводът от нуклеарна сила през 2011 година след злополуката в японската атомна централа " Фукушима " - е взето най-много, с цел да успокои разтревоженото публично мнение.

Миналата седмица в. " Зюддойче цайтунг " даже изрази безпокойство, че последният мандат на Меркел ще е без " управителна концепция " и прикани политическите ръководители отпред с канцлера да се окопитят или правят отстъпка./БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (239)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР