Ангела Меркел е лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) от 2000

...
Ангела Меркел е лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) от 2000
Коментари Харесай

Ангела Меркел на 65 години

Ангела Меркел е водач на Християндемократическия съюз (ХДС) от 2000 година, а канцлер на Германия - от 2005 година насам.

Тя е първата жена на поста федерален канцлер, определена на 21 ноември 2005 година

Многократно е оглавявала класацията за най-влиятелна жена на годината на списание Forbes.

Родена е в Източна Германия.

Меркел влезе в политиката след революциите от 1989 година, които смъкнаха Берлинската стена с държавното управление на Източна Германия.

На 4 ноември 1989 година имаше проява против похищението върху свободата на словото, пресата, на сдруженията и други Един месец по-късно Меркел стартира работа в новосформиралата се партия Демократичен пробив (Demokratischer Aufbruch, DA). През декември 1989 година е краткотраен систематичен админ - тогава тя е на 35 години. През февруари 1990 година е служител в доближения кръг на ръководителя Волфганг Шнур, а по-късно става представител на партията. На 4 август 1990 година партията DA се причислява към ХДС.

На изборите на 2 декември 1990 година Меркел печели с 48,5% и става член на Бундестага. Победителят Кол я назначава за министър в своя кабинет през ноември 1990 година, като разделя остарялото Министерство на фамилията, младежите и здравето и на Меркел дава Министерството на дамите и младежта.На изборите на 16 октомври 1994 година в държавното управление на Кол тя поема Министерството на околната среда, опазването на природата и нуклеарната сигурност.

На изборите на 27 септември 1998 година ХДС претърпява загуба. Предстоят промени и по предложение на ръководителя на партията Волфганг Шойбле от 7 ноември 1998 година Меркел е назначена на поста основен секретар на партията, тогава тя е на 44 година

На 16 февруари 2000 година Шойбле афишира отдръпването си от политиката и от водачеството на партията. Меркел като общоприет секретар по това време се намира на една от основните позиции.

Така на 10 април 2000 година в Есен Меркел е определена с 897 гласа от 935 за ръководител на ХДС. До 2005 година Меркел остава в съпротива.

От 22 ноември 2005 година тя е първата жена федерален канцлер на Германия. Начело е на необятен съдружен кабинет, формиран от ХДС, Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Коалицията е образувана вследствие на двумесечни договаряния след парламентарните избори през 2005 година
Ангела Меркел е осмият канцлер на Германия след края на Втората международна война и първият от някогашната социалистическа източна част.
Личен живот и обучение

Родена е в Хамбург на 17 юли 1954 година в фамилията на евангелския теолог Хорст Каснер и на учителката по латински и британски език Херлинд Каснер. През 1961 година се записва в политехническата гимназия в Темплин.

Като ученичка изключително положителни достижения демонстрира в математиката и съветския език.

Ангела Меркел е била член на пионерската организация „ Ернст Телман “ и на Съюза на свободната немска юноша. Още като ученичка взема решение да следва физика в Лайпцигския университет „ Карл Маркс “ и през 1973 година се реалокира да живее в Лайпциг.

Дипломната си работа показва през 1978 година и получава оценка „ отличен “. След дипломирането си получава място в Централния институт за физична химия на Академията на науките в Берлин, където работи в отдел Теоретична химия.

По време на следването си, през 1974 година се среща с първия си брачен партньор Улрих Меркел, също студент по физика. Това се случва в Москва и Ленинград, където се организира продан на студенти по физика. През 1977 година те подписват брак в Темплин. Развеждат се през 1982 година

През 1984 година Ангела стартира да се среща с химика Йоахим Зауер, който тогава към момента е женен. Сключват брак през 1998 година

Ангела Меркел няма деца.

Меркел има основна роля в ръководството на финансовата рецесия и постоянно е наричана " решаващият ". Нейните вътрешни политики бяха обнародвани в промяната на опазването на здравето и възобновимата сила. Въпреки ожесточената рецензия към политиката си на отворени порти по време на мигрантската рецесия, Меркел беше избрана отново за четвърти мандат.
Очаква се Ангела Меркел да стартира годишния си летен отпуск по-късно този месец.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР