Ангела Меркел е лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) от 2000

...
Ангела Меркел е лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) от 2000
Коментари Харесай

Ангела Меркел навърши днес 65 години

Ангела Меркел е водач на Християндемократическия съюз (ХДС) от 2000 година, а канцлер на Германия - от 2005 година насам.

Тя е първата жена на поста федерален канцлер, определена на 21 ноември 2005 година

Многократно е оглавявала класацията за най-влиятелна жена на годината на списание Forbes.

Родена е в Източна Германия.

Меркел влезе в политиката след революциите от 1989 година, които смъкнаха Берлинската стена с държавното управление на Източна Германия.

На 4 ноември 1989 година имаше проява против похищението върху свободата на словото, пресата, на сдруженията и други Един месец по-късно Меркел стартира работа в новосформиралата се партия Демократичен пробив (Demokratischer Aufbruch, DA). През декември 1989 година е краткотраен систематичен админ - тогава тя е на 35 години. През февруари 1990 година е служител в доближения кръг на ръководителя Волфганг Шнур, а по-късно става представител на партията. На 4 август 1990 година партията DA се причислява към ХДС.

На изборите на 2 декември 1990 година Меркел печели с 48,5% и става член на Бундестага. Победителят Кол я назначава за министър в своя кабинет през ноември 1990 година, като разделя остарялото Министерство на фамилията, младежите и здравето и на Меркел дава Министерството на дамите и младежта.

На изборите на 16 октомври 1994 година в държавното управление на Кол тя поема Министерството на околната среда, опазването на природата и нуклеарната сигурност.

На изборите на 27 септември 1998 година ХДС претърпява загуба. Предстоят промени и по предложение на ръководителя на партията Волфганг Шойбле от 7 ноември 1998 година Меркел е назначена на поста основен секретар на партията, тогава тя е на 44 година

На 16 февруари 2000 година Шойбле афишира отдръпването си от политиката и от водачеството на партията. Меркел като общоприет секретар по това време се намира на една от основните позиции.

Така на 10 април 2000 година в Есен Меркел е определена с 897 гласа от 935 за ръководител на ХДС. До 2005 година Меркел остава в съпротива.

От 22 ноември 2005 година тя е първата жена федерален канцлер на Германия. Начело е на необятен съдружен кабинет, формиран от ХДС, Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Коалицията е образувана вследствие на двумесечни договаряния след парламентарните избори през 2005 година

Ангела Меркел е осмият канцлер на Германия след края на Втората международна война и първият от някогашната социалистическа източна част.

Личен живот и обучение

Родена е в Хамбург на 17 юли 1954 година в фамилията на евангелския теолог Хорст Каснер и на учителката по латински и британски език Херлинд Каснер. През 1961 година се записва в политехническата гимназия в Темплин.

Като ученичка изключително положителни достижения демонстрира в математиката и съветския език.

Ангела Меркел е била член на пионерската организация „ Ернст Телман “ и на Съюза на свободната немска юноша. Още като ученичка взема решение да следва физика в Лайпцигския университет „ Карл Маркс “ и през 1973 година се реалокира да живее в Лайпциг.

Дипломната си работа показва през 1978 година и получава оценка „ отличен “. След дипломирането си получава място в Централния институт за физична химия на Академията на науките в Берлин, където работи в отдел Теоретична химия.

По време на следването си, през 1974 година се среща с първия си брачен партньор Улрих Меркел, също студент по физика. Това се случва в Москва и Ленинград, където се организира продан на студенти по физика. През 1977 година те подписват брак в Темплин. Развеждат се през 1982 година

През 1984 година Ангела стартира да се среща с химика Йоахим Зауер, който тогава към момента е женен. Сключват брак през 1998 година

Ангела Меркел няма деца.

Меркел има основна роля в ръководството на финансовата рецесия и постоянно е наричана " решаващият ". Нейните вътрешни политики бяха обнародвани в промяната на опазването на здравето и възобновимата сила. Въпреки ожесточената рецензия към политиката си на отворени порти по време на мигрантската рецесия, Меркел беше избрана отново за четвърти мандат.

В неделя по време на националния празник на Франция Меркел бе видяна да диша тежко пред публицисти. Говорителка на канцлерката тогава сподели, че повода е, тъй като Меркел е трябвало бързо да изкачи стълбите, с цел да се появи в точния момент пред медиите.

На 10 юли канцлерката за следващ път стартира да трепери на публично събитие - на среща в Берлин с финландския министър председател Анти Рине. За първи път сходно нещо ѝ се случи на 18 юни, когато ѝ гостува украинският президент Володимир Зеленски. Тогава канцлерката ненадейно за всички стартира мощно да трепери. На 27 юни същото ѝ се случи на банкет при немския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Очаква се Ангела Меркел да стартира годишния си летен отпуск по-късно този месец.

Родена: 17 юли 1954 година

Родно място: Хамбург, Западна Германия

Възраст: 65 години

Китайски Зодиак: Кон

Зодия: Рак

/24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР