Ангел Попов Прокуратурата внесе в четвъртък обвинителния акт срещу зам.-министъра

...
Ангел Попов Прокуратурата внесе в четвъртък обвинителния акт срещу зам.-министъра
Коментари Харесай

Прокуратурата предаде на съд зам.-министъра на транспорта


Ангел Попов

Прокуратурата внесе в четвъртък обвинителния акт против зам.-министъра на превоза Ангел Попов в Софийския областен съд (СРС).

Той бе упрекнат в средата на декември м.г. за машинация в размер на 8000 евро. Разследващите настояват, че през август 2012 година Попов съзнателно заблудил притежател на транспортна фимра, че против тази сума ще му уреди от министерството четири спомагателни разрешителни за омекотен режим на интернационален товарен превоз.

Прокуратурата е открила, че в оня миг обвиненият не е имал " никакво служебно или персонално отношение към работната група в Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, която била оторизирана да разпределя ЕКМТ/СЕМТ позволения за превоз ".

Въпреки това той предиздвикал пострадалия транспортьор да има вяра, че би могъл да въздейства на въпросния групов орган при преценката му за издаване на въпросните разрешителни. За задачата Попов изискал парите, потвърждавайки, че те са предопределени за съответни членове на работната група, които посочил поименно.

" В реалност това било обективно невероятно, защото посочените от него лица въобще не били част от тази работна група ", прецизират от държавното обвиняване.

На Ангел Попов е избрана най-леката мярка за неотклонение – " подписка ". Ако СРС признае виновността му по делото, той може да получи от 1 до 6 години затвор.

Проверката против зам.-министъра стартира през октомври м.г., откакто от Българска социалистическа партия оповестиха, че сред 2012 и 2014 година като ръководител на браншова организация той е събирал пари от превозвачи за споразумяване на разрешителни. Около половин година по-рано представители на превозвачите също насочиха такива обвинявания против Попов.

Разследването против него пък бе употребявано от основния прокурор Сотир Цацаров като образец за активизиралата се битка с корупцията по високите етажи на властта.

" Не бива да се гледа като на корупция единствено като на рушвет... За първи път от доста години има толкоз доста членове на Народното събрание, парламентаристи, които са със снет имунитет. За първи път има министри, които са упрекнати. За първи път през днешния ден се повдига обвиняване на зам.-министър на превоза за машинация ", съобщи Цацаров на 15 декември м.г., когато подчинените му привлякоха към наказателна отговорност Ангел Попов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР