Ангел Кънчев е роден на 11 ноември 1850 г. в

...
Ангел Кънчев е роден на 11 ноември 1850 г. в
Коментари Харесай

Роден е Ангел Кънчев, български революционер

Ангел Кънчев е роден на 11 ноември 1850 година в град Трявна. Учи в родния си град, а по-късно в Русе. Продължава образованието си като стипендиант в Болградската гимназия (Бесарабия), а по-късно се трансферира във Военното учебно заведение в Белград (Сърбия).
Установява непосреден контакт с българската революционна емиграция и се включва във Втората българска легия (1868 г.). След нейното разформироване се трансферира в Румъния и разгласява във в. „ Дунавска зора “ Възвание до българския народ, с което го приканва на битка срещу османските нашественици.
 Състои се премиерата на кино лентата Под игото Състои се премиерата на кино лентата " Под игото "
„ Под игото “ е български исторически игрален филм от 1952 година на режисьора Дако Даковски. Сценарият е на Георги Кранзов и...
Учи в Земеделско-индустриалното учебно заведение в град Табор (Чехия) (1870 – 1871). След завръщането си в България стартира работа в Образцов чифлик край Русе.
Включва се ефективно в националнореволюционното придвижване и през същата година е избран от Българския революционен централен комитет в Букурещ за асистент на Васил Левски във ВРО. В края на август същата година се среща с Апостола в Ловеч и получава от него задачата да се заеме с организационна и пропагандна активност в Северна България. За малко време съумява да разгърне необятна активност.
На 5 март 1872 година прави опит да се трансферира скрито в Румъния, само че на русенското пристанище е публикуван и е обкръжен от османската полиция. За да не бъде хванат жив, поставя самичък завършек на живота си. Последните му думи са: „ ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ “.
В непосредственост до мястото на самоубийството има построен монумент. Днес домът на Ангел Кънчев е трансфорат в музей.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР