Ангъс Йънг – топ музикант и съосновател на култовата група

...
Ангъс Йънг – топ музикант и съосновател на култовата група
Коментари Харесай

Ангъс от AC/DC черпи за 65

Ангъс Йънг – топ музикант и съосновател на паметната група AC/DC – полива рожден ден № 65. Той заема 24-то място в 100-те най-велики китаристи на списанието Rolling Stone. През 2003-а е въведен в Залата на славата на рокендрола, а през 2012-а е разгласен за най-хубавия австралийски китарист на всички времена. Неговото въздействие се усеща най-силно в творчеството на „ Guns N` Roses “, „ Def Leppard “, „ Jet “, „ You Am I “.

Ангъс е роден на 31 март 1955 година в Глазгоу, Шотландия. Семейството му отпътува за Австралия през 1963-а. Ангъс напуща учебно заведение на 15, с цел да работи в списанието „ Рибалд “ като печатар, само че не пропуща да се упражнява на китарата си. В книгата „ Двете страни на славата “ някогашните му съученици споделят, че не са виждали братята Йънг след учебно заведение, тъй като незабавно хуквали към учителя си по китара – или по нощни заведения с гаджета.

Ангъс, Малкълм и Джордж Йънг първо свирят с Хари Ванда в „ Marcus Hook Roll Band “. Ангъс за малко се подзвизава в „ Kantuckee “, само че към този момент на 18 с Малкълм основават AC/DC през 1973-а. Другите са Колин Бърджис - барабани, Лари Ван Креди - бас китара и Дейв Евънс - вокали. Първият им сингъл е „ Can I Sit Next You Girl “. Както се знае, Ангъс и Малкълм Йънг кръщават групата на надписа върху шевната машина на сестра си Маргарет – AC/DC, което значи, че уредът работи с прав и изменчив ток.

Запазена марка на Ангъс Йънг е да излиза пред публиката с ученическа униформа. Той тества още театрални костюми – на Спайдърмен, Зоро, Годзила, Супермен, само че в последна сметка се стопира на ученическата визия по предлагането на сестра си. И твърди пред медиите, че точно Маргарет е създател на одеждите му, а когато се разпаднали от носене, употребявал униформата от гимназията Ашфийлд Бойс в Сидни. Кийт Ричардс пък бил „ виновникът “ за навика му да се закача с публиката и за патешката му разходка. „ Но не обичам да изсвирвам над или под главите на хората. По принцип просто обичам да стоя пред тълпата и да я раздирам “, споделя Ангъс. След основаването на AC/DC той продължава да свири на единствената си китара – Gibson SG.

Ангъс Йънг и брачната половинка му Елън имат къщи в Австралия, Англия и Холандия, откъдето е Елън Йънг. Ангъс признава зависимостта си към тютюнопушенето, като твърди, че дими от дете. Той е висок единствено 157 сантиметра и е разпален почитател на футболния клуб в Глазгоу Рейнджърс.

В изявление за „ The Guitar “ Ангъс споделя, че извънредно въздействие за построяването му като музикант са изиграли брат му Малкълм Йънг, Чък Бери, Фреди Кинг и Мъди Уотърс. В свиренето се родее с Джими Хендрикс, Пийт Таунсенд, Джон Лий Хукър и The Kinks.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР