Ангажиментът и подкрепата на Европейския съюз в процеса на европейска

...
Ангажиментът и подкрепата на Европейския съюз в процеса на европейска
Коментари Харесай

Шарл Мишел призова Ковачевски Скопие да приеме конституционните промени

Ангажиментът и поддръжката на Европейския съюз в процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония са извънредно значими в сегашния миг, за което от Европейски Съюз е изпратено ясното обръщение за значимостта на сполучливото довеждане докрай на процеса на конституционни промени за по-нататъшния ход на евроинтеграционния развой на страната. Това бе очебийно на двустранна среща нощес сред министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел в Блед, заяви скопският " Независен весник ", представен от Българска телеграфна агенция.

Двамата събеседници се съгласиха, че конституционните промени съставляват неповторим късмет за напредъка и просперитета на Република Северна Македония в границите на Европейски Съюз. Членството на Северна Македония в Европейски Съюз ще има позитивно влияние върху цялостната обстановка в Западните Балкани, изключително в региона на икономическото развиване както на страната, по този начин и на района, заяви държавната пресслужба.

Както заяви кореспондент на МИА от Блед, на срещата е било очебийно също, че ангажираността и ускоряването на промените е от основно значение за увеличение на поддръжката от Европейски Съюз във връзка с предприсъединителните фондове за страните от Западните Балкани.

Срещата сред Ковачевски и Мишел се състоя в границите на визитата на Ковачевски в Република Словения, където министър-председателят взе участие в Стратегическия конгрес в Блед. На срещата, на която участваха вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич и министърът на външните работи Буяр Османи, бяха разисквани настоящите политически събития в Република Северна Македония, с акцент върху, както беше посочено, сполучливото начало на процеса на конституционни промени в Народното събрание.

Преди срещата с ръководителя на Европейския съвет министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски участва на работна вечеря, проведена от словенския министър председател Роберт Голоб. Лидерите от района използваха опцията да обсъдят европейската интеграция на страните от Западните Балкани, както и напредъка на процесите на промени, считан за най-хубавата инвестиция за страните от района.

Ковачевски, Маричич и Османи са измежду ораторите на двудневния Стратегически конгрес в Блед, който публично стартира през днешния ден. Ковачевски ще приказва пред лидерския панел, а по-късно се чака да има двустранни срещи със специфичния представител на Европейски Съюз за Западните Балкани Мирослав Лайчак и със сър Стюарт Пийч, специфичен представител на Обединеното кралство за Западните Балкани, отбелязва " Независен весник ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР