Ангажимент за край на фермите за кожи поеха политици от

...
Ангажимент за край на фермите за кожи поеха политици от
Коментари Харесай

Джема Грозданова: Призоваваме затварянето на фермите за норки веднага, а не в следващ мандат

Ангажимент за завършек на фермите за кожи поеха политици от партиите: „ Републиканци за България, Българска социалистическа партия, „ Демократи за мощна България ”, „ Зелено придвижване ”, „ Да, България ” и Български съюз за директна народна власт.
Организатор на Кръглата маса бе Националната гражданска самодейност за възбрана добива на скъпи кожи в България. Събитието се организира онлайн на 27 ноември и беше излъчено в няколко Фейсбук страници. За присъединяване покана са получили всички партии, в това число и непарламентарно показаните.

Позиция показаха представители на шест разнообразни партии, измежду които: Джема Грозданова от „ Републиканци за България”, Антон Кутев от Българска социалистическа партия, Борислав Сандов от „ Зелено движение”, Кристина Петкова от ДСБ, Атанас Славов от „ Да, България” и Георги Неделчев от Български съюз за директна народна власт.
Участниците дадоха отговор на три заложени въпроса, свързани с позицията им за възбрана добива на скъпи кожи в България, съответните задължения, които ще поемат за реализиране на тази възбрана, както и за това какви би трябвало да са ограниченията на актуалното държавно управление за очистване на отрицателните въздействия от фермите за кожи, в това число и от разпространяването на COVID-19.

Въпреки другите си политически визии, всички участници се сплотиха към уговорката си да реализират възбрана на фермите за скъпи кожи в България. Като претекстове бяха изброени проблемите произлизащи от тези обекти: законовите нарушавания, етичните и морални аргументи, проблемите с хуманното отношение към животните, публичното отменяне на активността, екологичните проблеми, замърсяванията, рискът за биоразнообразието, вредата за локалните общности, икономическата нестабилност и не на последно място рискът за човешкото здраве от разпространяването COVID-19 и други заразни болести.

Подчертана беше неналичието на институционална воля от страна на ръководещите за решение както на до в този момент потвърдените проблеми, по този начин и на най-наболелия за човешкото здраве проблем в последно време – разпространяването на разновидности на COVID-19 от ферми за норки.

Напомняме, че Дания, Нидерландия, Франция, Гърция, Италия и Испания унищожиха близо 20 милиона норки в над 1200 ферми за кожи, поради риска тези обекти да се трансфорат в контейнер за рискови разновидности на SARS-CoV-2. Според учените вирусът в норките мутира по характерен метод, по-късно се предава на хора и основава възможност разработваните ваксини да не бъдат ефикасни към него.
„ От позиция на COVID-19 настояваме болшинството в Народното събрание да вземе ограничения за пряк развой на затваряне на фермите в този момент и незабавно, а не в идващ мандат “, съобщи Джема Грозданова от Политическа партия „ Републиканци за България”.
„ Уверена съм, че с изключение на участващите през днешния ден има и други политици, които поддържат възбраната на фермите за кожи. Поетите задължения от участниците несъмнено демонстрират, че доста политици осъзнават нуждата от тази възбрана. Ще следим за осъществяването на дадените задължения. Но в това време няма да стопираме да търсим през днешния ден и в този момент извънредно значимата и съответната реакция на ръководещите. Посланието от Кръглата маса към тях е недвусмислено – да се приключи неотложно активността на фермите поради риска за човешкото здраве “, заключи Петя Алтимирска, ръководител на Националната гражданска самодейност.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР