Анета Милкова бе изключена от състезанието, защото опита и в

...
Анета Милкова бе изключена от състезанието, защото опита и в
Коментари Харесай

СЕМ отстрани Анета Милкова от конкурса за генерален директор на БНР

Анета Милкова бе изключена от надпреварата, тъй като опита и в управителния съвет на Българска национална телевизия не бе приет за трудов стаж.

© Капитал Съветът за електронни медии (СЕМ) разгласи на днешното си съвещание кои са претендентите, позволени до присъединяване в състезанието за общоприет шеф на БНР. С цялостно единогласие и петимата членове на Съвет за електронни медии гласоподаваха за отпадането на един от участниците в надпреварата - това е Анета Милкова. В момента тя е шеф на профилираната администрация в Съвет за електронни медии, само че поради присъединяване в състезанието е в отпуск. Причината Милкова да не бъде позволена до състезанието е, че няма условия по закон 5 години трудов стаж в радио, а решението на Съвет за електронни медии наподобява необичайно.

Членът на Съвет за електронни медии от квотата на президента Росен Плевнелиев и ръководител на техническата комисия по инспекция на документите на претендентите Бетина Жотева изясни, че Анета Милкова е заявила, че има общо осем години и три месеца трудов и застрахователен стаж, който се образува от стажа ѝ в Националния съвет за радио и телевизия (НСРТ, предходник на СЕМ), " Дарик радио ", " Ретро радио ", както и три години стаж като член на УС на БНР. Освен опит в управническия орган на радиото Милкова има и петгодишен опит в УС на Българска национална телевизия по време на мандата на Вяра Анкова. Пред Съвет за електронни медии кандидатката е приложила и правно мнение на проф. Васил Мръчков, доайена по трудово право в България, по отношение на трудовия стаж. Съвет за електронни медии обаче не й зачита стажа в НСРТ, както и трите години стаж като член на УС на БНР.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От съвета се оправдават със закона. " Това са несъвършенствата на закона. Излиза, че чистачката в БНР може да взе участие в състезанието, само че Анета Милкова не може, тъй като управническият опит не се приема за трудов стаж ", сподели Бетина Жотева.

Решението на медийния регулатор поражда неразбиране, защото Анета Милкова към този момент е взела участие в процедурата за избор на общоприет шеф на БНР през 2010 година и тогава не е открит проблем със стажа й, който да е спънка за присъединяване й в надпреварата, а изискванията на закона не са променяни от този момент.

До идващия стадий на състезанието за общоприет шеф на БНР не престават останалите петима претенденти - това са сегашният шеф на радиото Александър Велев, Светослав Костов - шеф на радио " София " (софийската стратегия на БНР), Митко Димитров, който преди няколко години също управляваше радио " София ", Валерий Тодоров, който бе общоприет шеф на БНР през два поредни мандата от 2007 до 2013 година и Даниела Манолова - виновен редактор в стратегия " Христо Ботев " на радиото. Публичните чувания на претендентите ще са на 26 и 27 юни. Самият избор ще бъде на 28 юни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР