Анемията е една от най-често срещаните болести на кръвта. Това

...
Анемията е една от най-често срещаните болести на кръвта. Това
Коментари Харесай

Половината жени в детеродна възраст не подозират, че имат железен дефицит

Анемията е една от най-често срещаните заболявания на кръвта . Това съобщи пред Радио София доцент доктор Георги Арнаудов, шеф на Клиниката по хематология и на Отделението по трансплантация на хемопоетични стволови кафези в Националната профилирана болница за интензивно лекуване на хематологични болести.

Хематологичните болести обгръщат необятен кръг от доброкачествени и злокачествени нарушавания на кръвта . Броят на хората с такива проблеми се усилва в последните години, а в множеството случаи те протичат прикрито.

Половината дами в детеродна възраст страдат от стоманен недостиг, без да подозират . Първоначално този недостиг може да не бъде проявен като анемия, само че да съществува. Жената схваща за него при инцидентно проучване, разяснява доктор Арнаудов.

В последните години има и нарастване на броя на възрастните хора с заболявания на лимфните възли и на кръвта , поради отслабването на имунната система с напредването на възрастта. Потърсихме мнението на експерта за другите най-често срещаните хематологични проблеми:

В международен мащаб има закъснение в диагностиката на тези болести, а в модерната онкология ранното разкриване на болестта е императивно, тъй като размерът на тумора е по-малък и доста по-лесно се реализират резултати, стана ясно от думите на хематолога.

" Доброкачествените болести също са проблем - да вземем за пример повече от 50% от дамите във фертилна възраст са с инертен стоманен недостиг, който компрометира метода им на живот. И мимолетното лекуване с желязо не взема решение въпроса. Когато се разгъне анемията, тогава пациентите намират пояснение на симптоматиката, която са имали. Това е доста сериозен проблем и е нужна прецизна диагностика ", безапелационен е доктор Арнаудов.

Дори цялостна кръвна картина не постоянно дава отговор за съществуване на заболяване. При левкемията това проучване може да даде тенденция на експертите . Често обаче нестимулирана нараснала температура, загуба на тегло (с повече от 10 % за към шест месеца), нощно изпотяване , отичане на лимфен възел може да бъдат признак за лимфом.

Има и скрити хематологични болести, които може да бъдат провокирани даже от вирусна зараза . Синините при лек удар или щедро кървене при дребни контузии, да вземем за пример, могат да бъдат сигнал за нарушаване в системата за кръвосъсирване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР